Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzimanje uzoraka

BiH pojačano kontrolira kvalitetu hrane koja se uvozi iz RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrana životinjskog podrijetla koja se iz Hrvatske izvozi u Bosnu i Hercegovinu podvrgnuta je pojačanom nadzoru kvalitete, potvrdio je ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

'Naložio sam da svo uzimanje uzoraka hrane bude provedeno već na granici', izjavio je Kalaba za banjalučke 'Nezavisne Novine',pojašnjavajući kako će se analiza prikupljenih uzoraka po žurnom postupku raditi u akreditiranim laboratorijima.

Uzimanje uzoraka iz pošiljki hrane do sada se obavljalo na krajnjim odredištima, a čekanje na rezultate analize nije spriječavalo daljnju prodaju uvezene hrane. Kalaba je potvrdio kako se mjere pojačanog nadzora odnose na prehrambene proizvode iz Hrvatske, ali i na one koji dolaze iz drugih zemalja.

On nije izrijekom potvrdio kako je riječ o recipročnoj mjeri kojom BiH uzvraća na nedavnu odluku hrvatskog Minstarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o zabrani uvoza mlijeka nekih proizvođača iz BiH, no 'Nezavisne novine' tvrde kako je upravo to slučaj.

>> Udruge iz BiH traže zabranu uvoza mlijeka iz Hrvatske

Mjere koje bi se mogle nazavati recipročnim, prema tvrdnjama ovog lista, poduzete su i na razini Republike Srpske. Entitetski ministar poljoprivrede Miroslav Milovanović uputio je nalog nadležnim inspektorima da pojačaju nadzor nad kvalitetom hrane prispjele iz država regije te da analize kojima ta hrana bude podvrgnuta slijede iste procedure kakve se primjenjuju u državama koje svoju hranu izvoze u BiH.

Promjene zakonodavstva u BiH koje bi omogućile automatsko uvođenje recipročnih restriktivnih mjera u trgovini sa susjedima u srijedu su najavili i predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Na sastanku na kojemu su dogovarali programske osnove zajedničkog djelovanja stranaka koje će činiti novu vlast u BiH, oni su se usuglasili kako će parlamentu biti predloženi zakoni o zaštiti domaće proizvodnje kroz uvođenje reciprociteta i poboljšanje carinskih procedura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosna prijetnja Veleposlanik SAD-a o čelniku bosanskih Srba: "Njegova užasna retorika je neprihvatljiva, gura zemlju ka sukobu" Županijsko državno odvjetništvo (Foto: Dnevnik.hr) Dvoje strani državljani Uskok podigao optužnicu protiv sedmorice krijumčara migranata: Ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca u Hrvatsku

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene