Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put RH u EU

BiH i Slovenija kompliciraju stvar, Vlada to ne smatra dramatičnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina ne odustaje od namjere da zakomplicira gradnju Pelješkog mosta, kao i pitanje rezgraničenja oko Neuma.

I Slovenci najavljuju novu blokadu hrvatskog puta prema Europskoj Uniji dok se ne riješi pitanje štediša Ljubljanske banke. O ozbiljnosti trenutka progovorio je čak i kardinal Josip Bozanić, no Vlada čini se to ne doživljava dramatično.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

Dva otočića i 172 milijuna eura kamen su spoticanja dobrih odnosa Hrvatske sa susjedima. Ministrica vanjskih poslova ipak nije zabrinuta što BIH ne popušta oko pograničnih pitanja, a Slovenci zbog Ljubljanske banke prijete blokadom ulaska Hrvatske u EU.

'Jedno popikavanje na putu kakvih smo imali puno. Mi u ovom trenutku imamo 15 ratifikacija. Naš pristupni ugovor će sigurno biti ratificiran na vrijeme', kaže ministrica Pusić.

>> BiH: Pelješki most - projekt uz dogovor

'Nisam baš siguran da se radi samo o sitnom popikavanju', odgovara njen prethodnik Gordan Jandroković. Vlada je sporna pitanja trebala otvoriti nakon ulaska u Uniju, smatra bivši HDZ-ov ministar. Pregovaračka pozicija bila bi jača i da se vanjska politika usmjerila na jačanje odnosa s velikim igračima poput Sjedinjenih američkih država, a ne na regiju, tvrdi Jandroković.

Predsjednik Ivo Josipović zategnute odnose sa susjednima nije komentirao. Na odgovornost u rješavanju teritorijalnih pitanja političare je zato pozvao kardinal Josip Bozanić. 'U potpunosti se slažem. Treba samo poštivati granice iz 1991. Svako nepoštivanje granica iz 1991. između bivših republika dovodi u pitanje ukupnu Hrvatsku granicu', dodaje ministrica Pusić.

Oglasio se i srbijanski premijer Ivica Dačić. On Hrvatsku optužuje da više nije zainteresirana za rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene