Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva prosvjeda u jednom danu

Biciklisti poručili Bandiću: 'E moj Milane... Infrastruktura, a ne diktatura!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biciklisti su uzvratili udarac policiji - njih oko tisuću bilo je na velikom prosvjedu.

Sindikat biciklista organizirao je dva 'antiping-pong' prosvjeda zbog kažnjavanja biciklista. Prvi je održan u 17 sati ispred Gradskog poglavarstva, a drugi je počeo u 18 sati ispred Ministarstva unutarnjih poslova. Biciklisti su se prije početka prvog prosvjeda našli s gradonačelnikom Milanom Bandićem i pročelnikom Gradskog ureda za prostorno uređenje Davorom Jelavićem. Biciklisti su simbolično gradonačelniku i pročelniku poklonili set za igranje ping-ponga kako se te igre više ne bi igrali s njima.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Među mnogobrojnim biciklima našli su se i mnogi transparenti s porukama: 'Bicikli na ulice, auti u garaže!', 'Infrastruktura, a ne diktatura!', 'Potrubi ako voliš bicikl!', 'Bicikl je rješenje za prometne probleme' i 'Eee Milane, moj Milane'.

>> Zagrebački biciklisti: Policija nas vreba i naplaćuje 300 kn kazne!

Biciklisti su bili predvođeni predsjednikom Sindikata biciklista Markom Gregovićem, koji je izvjestio da su razgovarali s Bandićem i Jelavićem. 'To znači da su prosvjedi uspjeli jer su i nas počeli ozbiljnije shvaćati. Došli su prvi put nakon nekoliko mjeseci i rekli da se slažu s našim zahtjevima', rekao je Gregović i dodao da će nastaviti s prosvjedima jer očito jedino oni pale.

'Prosvjedovat ćemo kao što su u Nizozemskoj prosvjedovali prije 40 godina i na taj su način dobili ono što imaju danas - dakle, fantastične staze i infrastrukturu. Ekipo iz grada, očekujte još puno ovakvih okupljanja jer nećemo stati', poručio je Gregović. Jelavić je izjavio novinarima da podupiru zahtjeve mladih ljudi koji uvođenjem bicikala žele smanjiti automobilske gužve i zagađenje grada.

Apsurdan način funkcioniranja

Na prosvjedu se okupilo nekoliko stotina biciklista koji su ljutiti na policiju i gradsku vlast, jer smatraju da se nedostatak infrastrukuture i strogi zakoni lome na njihovim leđima. Ono što se redovito događa i to ne samo na zagrebačkim ulicama je kažnjavanje biciklista zbog vožnje po pločniku gdje nije označena biciklistička staza. Prema zakonu u takvoj situaciji trebali bi se kretati kolnikom, a na brzim cestama poput Vukovarske gdje automobili voze i preko 70 kilometara na sat jednostavno to nije moguće bez ugrožavanje sebe i drugih.

Prosvjednici su prema zgradi policijske uprave išli upravo kolnikom da bi pokazali koliko je ovakav način funkcioniranja apsurdan. Nažalost u ovakvom, kako ga oni nazivaju, ping-pongu između gradskih vlasti i policije uz bicikliste žrtve su i pješaci i vozači automobila, ali treba biti iskren i reći da si često i međusobno otežavaju život zbog nerazumijevanja jednih za druge. (A.E./ M.D./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene