Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVAKO DIJETE ZASLUŽUJE OBROK

Otišli su korak dalje: Djeci nude i bezglutenske školske obroke - "To je jedno novo doba za nas"

Aktualno Galerija Ivana Grahovac, majka Ivana Grahovac, majka Foto: DNEVNIK.hr Bezglutenski školski obroci - 1 Bezglutenski školski obroci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bezglutenski školski obroci - 2 Bezglutenski školski obroci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bezglutenski školski obroci - 3 Bezglutenski školski obroci - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Jasenka Hržica, ravnateljica OŠ „Tin Ujević“ Galerija 1/6 >>
I dok u Hrvatskoj neki gradovi muku muče kako bi učenicima osigurali besplatan obrok, u Osijeku su otišli korak dalje pa su i za djecu koja boluju od celijakije osigurali specijalizirane obroke prilagođene njima. A sve to zahvaljujući Josipi koja i sama boluje od celijakije.

Josipa je nakon dugog niza mučnih godina, s 36 otkrila da boluje od celijakije. Bolest joj je dala ideju za poduzetništvom. Kako je hranu sebi pripremala odlučla se i ponuditi drugima s istim tegobama.

Pročitajte i ovo Osijek protiv komaraca - 2 Slavonija bez problema Dronovi, čamci, amfibije... Sve je spremno za veliku bitku, ali je li to dovoljno? "Nisu to baš zmajevi koji piju krv" Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada

"Gdje god idemo na more ili ne možemo nigdje ništa pojesti, gledamo kako drugi jedu i osjećala sam se zakinuto za sve", kaže ugostiteljica Josipa Vrdoljak.

A kako djeca koja boluju od iste bolesti ne bi bila zakinuta u suradnji s gradom bezglutenske obroke dostavlja u 8 škola.

"Danas za doručak pripremamo u pecivu bez glutena, koje sam sama pripremala ovdje, piletinu, sendviče s piletinom i salatom, uz to će dobiti jednu voćkicu, jabukicu", kaže Josipa.

Iz kuhinje ravno u školu.

"Sretni su zato što sada ne nose one svoje paketiće od doma i jako su sretni što idu na užinu s ostatkom razreda. Posebno im je, primjetim kod ovih manjih uzrasta, da im je zanimljivo što je njihovo pakirano drukčije, pa posebni su. Izdvajaju se po tome pa im čak možda i laska", kaže Jasenka Hržica, ravnateljica OŠ Tin Ujević Osijek.

Roditelji su s oduševljenjem prihvatili ovu ponudu.

"Što da vam kažem. To je jedno novo doba za nas. Jedna nova godina, veselje. Jer djeci to jako puno znači. Nije toliko u hrani koju oni dobiju, nego, u tome da se ne razlikuju od drugih, da ne nose svoju užinu posebno u kutijicama", kaže mama Ivana Grahovac.

Roditelji se nadaju da će ovaj primjer slijediti i drugi gradovi kako niti jedno dijete za svoj obrok ne bi bilo zakinuto, izvijetila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene