Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burne reakcije

'Nisam sklon stvaranju optimistične atmosfere uoči presude'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Bio bih ugodno iznenađen kad bi sudbeno vijeće odbilo dio optužnice koji govori o zločinačkoj organizaciji odnosno o uroti', kaže povjesničar prof. dr. Mladen Ančić.

Gotovinini suborci i povjesničari nisu iznenađeni maksimalnim kaznama koje haaško tužiteljstvo traži za Gotovinu, Čermaka i Markača. I dok su jedni optimistični, drugi nisu skloni vjerovati da će generali biti oslobođeni. No kakva god presuda bila, smatraju, ona neće promijeniti hrvatsku povijest. Gotovinini podređeni zaklinju se u njegovu nevinost. On je profesionalni vojnik i nije odgovoran za ratni zločin. Očekuju oslobađajuću presudu za svu trojicu generala. 'Ako se politika uplete u sve ovo jako se bojim za tu trojicu ljudi, ali ako se sud bude držao činjenica ja vjerujem da će Gotovina biti oslobođen svih optužbi', kaže Ante Kotromanović, ratni vojni zapovjednik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kakve će biti posljedice? VIDEO: Što ova presuda znači za Hrvatsku? Slika nije dostupna Presuda generalima 'Ovo je karikatura od presude, a iza svega stoji Velika Britanija'

>> 'Teze tužiteljstva srušili su srpski svjedoci'

'Ja mislim da će sva tri generala biti oslobođena svih optužbi, a posebno general Gotovina, jer sam s njim bio na svim tim ratištima i znam da je poštivao sve međunarodne konvencije i ratno pravo', rekao nam je u telefonskom razgovoru Rahim Ademi. No, nisu svi baš tako optimistični. 'Nisam sklon stvaranju jedne optimistične atmosfere u Hrvatskoj, ja bi bio ugodno iznenađen kad bi sudbeno vijeće odbilo onaj dio optužnice koji govori o zločinačkoj organizaciji odnosno o uroti', smatra povjesničar prof. dr. Mladen Ančić.

I Kotromanović i Ančić tvrde da tužiteljstvo nije dokazima potvrdilo optužnicu. Bivšeg ratnog zapovjednika ljute dvostruka pravila i mjerila. Hrvatski generali odgovaraju po zapovjednoj odgovornosti, ne i međunarodna zajednica za masakr u Srebrenici. 'Nitko nije odgovarao, gdje je zapovjedna odgovornost UN-a, Europske unije, gdje je zapovjedna odgovornost čelnika NATO-a, gdje je zapovjedna odgovornost nizozemskih časnika koji su zapovijedali, nigdje je nema, naprosto to se desilo, sorry 7000 ljudi je ubijeno, sorry', ističe Kotromanović.

Bili generali osuđeni ili oslobođeni, to neće promijeniti povijest. 'Presuda u procesu protiv trojice generala neće pisati hrvatsku povijest, hrvatsku povijest će i nadalje pisati povjesničari', zaključio je Ančić. 27 godina zatvora za Gotovinu, 23 za Markača, 17 za Čermaka, traži haško tužiteljstvo. Obrana zahtijeva oslobađajuću presudu. Za generale slijede mukotrpni mjeseci čekanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene