Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba traži reformu

Bez natječaja, bez kriterija: Hoće li se Vidoševiću nasmiješiti novi mandat u HGK?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahuktava se utrka za predsjedničko mjesto u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Svoju je kandidaturu objavio i Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala.

Upravo je pitanje transparentnosti rada HGK potaknulo raspravu je li potrebna hitna reforma te organizacije, budući da za njezinu čelnu poziciju uopće ne postoji javni natječaj. Oporba kaže da, a vladajući tvrde kako o tome moraju odlučiti sami gospodarstvenici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reakcija na komentare premijera Čačić se obrušio na Plenkovića: "On je bio debelo u komunističkom gnijezdu kad su mene osudili" Slika nije dostupna Vesna Rodić i privatne Vidoševićeve račune naplaćivala Komori

Hoće li se Nadan Vidošević nasmijati svom novom mandatu, znat će se sutra u podne. Kao i podatak koliko se točno konkurenata prijavilo za tu poziciju. Zakon propisuje da komora izbore regulira statutom, a statut da predsjednika bira skupština - bez natječaja, bez kriterija. Treba li mijenjati zakon? HDZ ne smatra da je to odluka politike.

'To je stvar najviše da o tome gospodarstvenici kažu, jer oni su ti koji čine tu asocijaciju, oni bi trebali reći što bi to trebalo promijeniti', smatra Ivan Jarnjak iz HDZ-a. Komori u koju su se obavezno moraju učlaniti sve tvrtke osnovane u Hrvatskoj pod hitno treba reforma, smatra oporba. 'Novi ljudi, nova organizacija, drukčije financiranje, izlazak na tržište, pružanje usluge gospodarstvu koje to skupo plaća', istaknuo je Radimir Čačić, šef HNS-a.

HGK na godinu prikupi oko 250 milijuna kuna nameta od poduzeća. Onim što dobiju zauzvrat poslodavci nisu zadovoljni. Glavni ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić ističe da su nužne promjene kako bi se povećala transparentnost, te jačanje industrijske proizvodnje, posebno izvozne. Stranka vladajuće koalicije otvoreno ne kritizira, ali sugerira, trebali bi učiti od drugih.

'Ja sam prije dvije godine bio u posjeti gospodarskoj komori Bavarske, vidio što ona radi za preko 30 tisuća svoji komitenata, pa sam shvatio da našu komoru treba nadograđivati, da ona treba iskoristiti potencijale koje ima, jednako tako za interes naših poduzetnika', kaže čelnik HSS-a Josip Friščić. Vidošević je prema Friščiću ipak zaslužio novi mandat. Oporba poručuje kako bi svježa krv u Komoru donijela neke nove ideje, pa bi se umjesto jedine zapamćene akcije pokrenute prije petnaest godina, zavrtio kotač u cijelom gospodarstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene