Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROMETNA (NE)KULTURA

AGRESIVNI VOZAČI Koliko često na njih nailazite? Evo što kažu stručnjaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog raznih okidača i frustracija često imamo prilike na našim cestama vidjeti cijeli niz agresivnih ispada poput prebrze vožnje, vožnje slaloma, psovanja, neprimjerenog gestikuliranja, oduzimanja prednosti i sličnih oblika koji su odraz nedostatka kulture i neodgovornog ponašanja u prometu.

Danas sve više možemo primijetiti agresivne i nekontrolirane ispade kod nekih sudionika u prometu. Ubrzan stil života, velike gužve, nestrpljivost, pogrešni postupci drugih vozača samo su neki od čimbenika koji uzrokuju stres, frustracije i agresivno ponašanje u prometu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog radova Zatvara se dio prometne ulice u Zagrebu: Ovo su obilazni pravci Dva taksija sudjelovala u prometnoj nesreći u Zagrebu - 1 Nesreća u metropoli VIDEO Krš i lom u centru Zagreba: Sudarila se dva taksija, tramvajski promet bio u prekidu

'Mi imamo agresivnost kao jednu osobinu ličnosti koja je kod svih, pomalo je ima kod nekih više kod nekih to je to manje zastupljeno, a agresija je jedan od načina reagiranja na frustrativnu situaciju situaciju a frustracija nastane onda kada naiđemo na prepreku', rekao je Zlatko Bočkal, umirovljeni profesor psihologije.

'Ljudi koji tako reagiraju su nesigurni, žure, frustrirani nezadovoljni itd. I kad gledamo stanje u našem društvu, kad gledamo medije, kad gledamo društvena kretanja i sve ono što se događa oko nas to je samo reakcija na stvari koje nam idu na živce i to se zovu okidači', rekao je Zlatko Kalapoš, life coatch za osobni razvoj.

Zbog raznih okidača i frustracija često imamo prilike na našim cestama vidjeti cijeli niz agresivnih ispada poput prebrze vožnje, vožnje slaloma, psovanja, neprimjerenog gestikuliranja, oduzimanja prednosti i sličnih oblika koji su odraz nedostatka kulture i neodgovornog ponašanja u prometu.

'Tamo gdje je razina kulture niža, tamo su i onda agresivnija ponašanja i na višoj razini to je jedan zapravo kulturološki problem. U razvijenijim zemljama u kulturnijim zemljama sigurno je da je razina agresivnog ponašanja u prometu niža nego što je to u drugim zemljama', kazao je Nenad Zuber.

Svijest javnosti o opasnostima i rizicima takvog ponašanja je mala, prema anketi koja je bila provedena prije par godina u Hrvatskoj s uzorkom od 10.000 ispitanika, može se primijetiti kako su neki oblici agresivnog ponašanja za vozače prihvatljivi.

'Na primjer 17% ispitanika je izjavilo da je spremno pucati na drugog vozača zato što im smetaju u prometu ili su učinili nekakvu pogrešku', napominje Zuber.

28% vozača u autu ima polugu, oružje ili nešto slično kako bi mogli reagirati na ponašanje drugih vozača u prometu. 21% vozača je izjavilo da izlazi iz automobila i upušta se u prepreku i svađu sa drugim vozačima nakon problema u prometu. 82 % ispitanika ismijavaju ili kritiziraju druge vozače pred suputnicima u svojem autu.

Neprijateljsko ponašanje

Agresivni vozači svoje neprijateljsko ponašanje usmjeravaju prema ostalim sudionicima prometa, kao reakcija na takvo ponašanje često se od drugog vozača javlja uzvraćanje sličnim ponašanjem što može i dodatno pogoršati situaciju stoga ako se nađete u takvoj situaciji najbolje moguće rješenje je ne ulaziti u sukob ili rasprave s takvom osobom.

'Dakle savjet koji je bitan: nastojte nikad osobi koja je agresivna gledati u oči, jer čim ste vi njega pogledali u oči to je njemu izazov i sad ste razbuktali njegovu želju za svađom, napadom dakle ne maknite se odmaknite pogled i ako je moguće velim maknite se od njega', napominje profesor Bočkal.

'Najbolje je ignorirat takvog vozača jer ako ulazimo u sukob, naravno on je spreman se s nama potuć', on je spreman nam uništit auto, ignorirat ga i nastavit dalje', kaže Kalapoš.

Veliki problem su i vozači koji u prometu agresivne ispade imaju pred svojom djecom i na taj način im pružaju loš primjer. Vjerojatno će negativnu praksu potom i sami primjenjivati kada postanu sudionici prometa.

'Ne zaboravimo, mi odrasli smo uzor našoj djeci u automobilu i da djeca preslikavaju naše oblike ponašanja i evo savjet roditeljima da vode računa o tome ne sad samo kad su s djecom i da budu što manje agresivni', poručio je Zuber.

Nažalost, agresivnu vožnju je teško sankcionirati jer prema našim propisima ona nije zakonom definirana i trenutno spada u remećenje javnog reda i mira. Stoga jedino što nam preostaje je prepoznati i razumjeti svoje i tuđe ponašanje u prometu, te ga znati kontrolirati kako bi sudjelovanje u cestovnom prometu bilo sigurnije.

Emisiju 'Bez kočnica' pogledajte besplatno na novatv.hr.

Emisija 'Bez kočnica' nastaje pod uredničkom palicom Dubravka Kolarića, a voditeljica emisije je Melania Tresk.Emisija će obrađivati niz zanimljivih tema iz automobilske industrije. Gledatelji tako imaju priliku u magazinu pogledati testove najnovijih modela automobila, reportaže sa sajmova automobila, a magazin donosi i niz korisnih savjeta o održavanju limenih ljubimaca. Magazin 'Bez kočnica' donosi i presjeke najzanimljivijih auto izložaka.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene