Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽE REVIZIJU VATIKANSKIH UGOVORA

Beus Richembergh: Ploča u Jasenovcu ponižava doprinos HOS-ovaca obrani Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik Građansko-liberalnog saveza(GLAS) Goran Beus Richembergh prozvao je u srijedu "državne organe" što ni nakon gotovo godine dana nisu riješili "priču" oko ploče poginulim braniteljima pripadnicima HOS-a u Jasenovcu.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INTENZIVNO RAZGOVARAJU Ploča u Jasenovcu: Medved i Bošnjaković taje mjesto sastanka s predstavnicima HOS-a Slika nije dostupna USKORO ODLUKA Oglasio se premijer, ministar Kuščević na konzultacijama u Vladi zbog ploče u Jasenovcu

"Priča o ploči u Jasenovcu traje gotovo godinu dana, sramota je da demokratska, civilizirana zemlja i njeni državni organi tako dugo raspravljaju je li sporan detalj na njoj", rekao je Beus Richemnergh na konferenciji za novinare i ocijenio kako je "cijela priča" podmetnuta na način koji izravno blati i umanjuje žrtvu hrvatskih branitelja.

"Ona ponižava njihov, odnosno doprinos HOS-ovaca obrani Hrvatske jer gotovo nitko nije zapamtio ni jedno ime uklesano na toj spomen ploči, nego isključivo sporno geslo ustaškoga pokreta", tvrdi zastupnik.

Ta je ploča, ističe, "posvadila i žive i mrtve i podmetnula sukob koji je trebao biti davno riješen". "Naime, taj pokušaj da se ustaški pozdrav legalizira, kao nešto s čim se išlo u Domovinski rat je zapravo bijedan pokušaj u ukupnom okviru revizije hrvatske povijesti", rekao je Beus Richemberg koji tvrdi da taj povijesni revizionizam želi ustaše prikazati kao revolucionarno bratstvo domoljuba koji su svom narodu donijeli slobodu, iako se dobro zna da je istina obrnuta, odnosno da se radi o pokretu zločinaca, izdajnika, onih koji su prodali nacionalni teritorij.

Žrtva dana u Domovinskom ratu velika je i bez nje ne bi bilo Hrvatske, ali kaljati tu žrtvu nametanjem ideoloških obilježja nekog drugog vremena besramno je upravo prema tim žrtvama i braniteljima, poručio je zastupnik.

Otvoriti raspravu o reviziji Vatikanskih ugovora

GLAS smatra da je došlo vrijeme da se otvori javna rasprava o reviziji Vatikanskih ugovora, da se gabariti tih ugovora dovedu u okvire kakvi postoje u drugim europskim zemljama, odnosno da se korigira postojeći "nadstandard".

Mislim da obje strane, i Hrvatska i Sveta Stolica, imaju interes da se taj nadstandard korigira i da hrvatski građni nemaju stalno strepnju hoće li im crkvena hijerarhija svako malo propisivati što je dobro, a što nije, što je demokratsko, a što nije izvan onoga što govori Evanđelje, kaže zastupnik.

Beus Richembergh ističe da je u pogledu sekularnosti hrvatski Ustav potpuno jasan, ali da je činjenica da tzv. Vatikanski ugovori i praksa koja proistječe iz njih revidiraju te stavove i omogućavaju Crkvi, ne da bude jednakopravna i u istoj poziciji prema državi kao i druge vjerske zajednice, nego da postane politički akter.

GLAS-ova saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš pozvala je, pak, premijera i resorno ministarstvo da priznaju da Hrvatska nije spremna za uvođenje poreza na nekretnine, da se uvođenje odgodi na barem dvije godine kako bi se u međuvremenu napravila dobra priprema. Hrvati su štedjeli u nekretninama, sada nije vrijeme za taj porez, poručila je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene