Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava za medije

Beus Richembergh: "Zakonska je obveza Predsjednice oduzeti činove i odlikovanja osuđenima u Haagu"

Goran Beus Richembergh (Foto: AFP)
Goran Beus Richembergh (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Goran Beus Richembergh (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh izjavio je u utorak novinarima u Saboru da je zakonska obaveza predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da osuđenima u Haagu oduzme činove i odlikovanja.

"Nažalost, nitko ne zna što će Predsjednica učiniti jer je njezino ponašanje u zadnje vrijeme u tom smislu prilično nepredvidivo. Nadam se da neće proteći puno vremena da se odluči držati zakona jer ovo nije presedan. Ovo su slučajevi slični onima koje smo već imali, postoji i zakonski model, a i princip ponašanja vrhovnog zapovjednika u takvim slučajevima", istaknuo je Beus.

Pročitajte i ovo Nove prijetnje Plenkoviću premijeru prijete preko frizera Plenković o novim prijetnjama: "Ma ništa to, pa to se non-stop događa" Novac Bivši poslovni partneri Oteli ga, zatočili i prijetili: Zadranin im u strahu za život prepisao nekretninu

Ocijenio je kako dva ministra i potpredsjednik Sabora nisu trebali biti na komemoraciji pokojnom generalu Slobodanu Praljku, kojega je Haški sud pravomućno osudio za ratni zločin.

"Oni tamo nisu bili privatne osobe, to nije bio zatvoreni skup, niti skup koji se održava vikendom ili u neradno vrijeme. Oni su tamo došli u svojoj punoj funkciji", kazao je Beus Richembergh.

"Njihovo je pravo da sudjeluju u tome, ali isto tako javnost ima pravo to osuditi jer to nije prihvatljivo ponašanje", ustvrdio je.

Istaknuo je "častan i hrabar potez obitelji Praljak koja je poštovala njegovu posljednju odluku da sahrana prođe u tišini, daleko od javnosti, ali isto tako da se ne upliću u pokušaje politizacije njegove tragične smrti".

O prijetnjama smrću novinarima

Beus Richembergh govorio je i o prijetnjama novinarima.

"Posljednjih tjedana svjedoci smo jedne primitivizacije u javnome prostoru, prije svega u pokušaju da se legitimizira govor mržnje. On eskalira. Nažalost, to više nije samo udar na slobodu javne riječi, nego i na javno izrečene stavove, a mi znamo da su jedine dvije stvari koje novinari imaju ton i slika, dakle riječ", rekao je.

"Apsolutno je nedopustivo da bez javnog komentara ljudi koji su odgovorni za kreiranje ukupne političke atmosfere prođe ovih nekoliko slučajeva otvorenih prijetnji novinarima, i to smrću. Podsjetit ću, radi se o prijetnjama koje su zaprimili novinari Maja Sever s HRT-a, Vojislav Mazzocco s portala Index.hr i Nataša Božić Šarić s televizije N1. To je nešto što ne smije proći bez komentara, bez javne osude i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prava je adresa koja u ime Hrvatskog sabora mora poslati javnu poruku da je to nedopustivo i da se ne smije dozvoliti da takvi slučajevi prođu ne samo nezabilježeno, bez javnog odgovora, nego i nekažnjeno", rekao je i dodao kako se u ovim konkretnim slučajevima može ući u trag "siledžijama koji prijete".

"Mislim da za primjer treba djelovati jednako efikasno kao što se djelovalo i u onim slučajevima kad je netko premijeru rekao 'crno ti oko u glavi'", rekao je. Poručio je da se radi o opasnoj situaciji.

"Možda se ne radi o ljudima koji su u stanju stvarno nanijeti zlo takvoga tipa, ali ako se ne reagira, oni mogu inspirirati one koji šute, priđu i nanesu zlo", zaključio je.

Odgovarajući na pitanje što očekuje od policije, rekao je da očekuje da budu promptni i da sa svoje strane naprave što je moguće više toga.

"Očekujem da će svoj dio posla odraditi profesionalno, jednako kao što očekujem od DORH-a da reagira čim policija završi svoj dio posla", kaže. (Hina/Ma.B.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene