Obavijesti Video Pretražite Navigacija
35 ureda javne uprave

Besplatnu pravnu pomoć tražilo 3.000 građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkad se lani od veljače u Hrvatskoj primjenjuje novi sustav besplatne pravne pomoći podneseno je 2969 zahtijeva, a dosad ih je uvaženo 1867, rekao je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović na okruglom stolu 'Iskustva u primjeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći' u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Relativno je veliki broj uvaženih zahtjeva, što znači da je besplatna pravno pomoć nužna da bi građani slabijeg imovinskog stanja imali pristup pravdi, ustvrdio je ministar. No, dodao je da je dojam kako je onih kojima je ta pomoć potrebna veći od broja podnositelja zahtijeva. Okruglim stolom kojeg Ministarstvo pravosuđa organizira povodom Europskog dana pravde za građane, koji je prije šest godina ustanovilo Vijeće Europe, želi se kritički sagledati sustav besplatne pravne pomoći s ciljem njegovog poboljšanja.

Pročitajte i ovo Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: AFP) STRAH OD "POLEXITA" Poljski premijer obratit će se eurozastupnicima zbog usklađenosti EU prava i poljskog Ustava Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Kako do pomoćnika u nastavi: Prošli smo korak po korak kroz kompliciranu proceduru, ali zadnju riječ na kraju svega ima samo jedno tijelo državne uprave

Što dostupnija pravna pomoć

Je li postupak dobivanja pravne pomoći presložen, jesu li obrasci teško razumljivi, što napraviti kako bi se pojasnila procedura i kako građanima slabijeg imovinskog stanja učiniti dostupnijom besplatnu pravnu pomoć pitanja su koja želimo odgovoriti i kritički sagledati, kazao je ministar. Predstavnik Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paolo Berizzi rekao je da je u hrvatskom sustavu postignut napredak u pružanju besplatne pravne pomoći, no još ima prostora za poboljšanje, primjerice u dijelu složenosti samog postupka. U mehanizam pružanja besplatne pravne pomoći uključeno je 35 ureda javne uprave te brojne udruge. Na okruglom stolu sudjeluju predstavnici Hrvatske odvjetničke komore, sudova, akademske zajednice, udruga i ministarstva pravosuđa Hrvatske, Ujedinjenog kraljevstva i Njemačke. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene