447942
447942
447942
447942
447942

Besplatni obroci za 23 tisuće djece - stvarnost ili predizborno obećanje?

  • , 26.08.2016., 07:28
  • Autor:
  • komentara

U Hrvatskoj oko 20 posto djece živi na pragu siromaštva, a dio njih nema za topli obrok. Ministarstvo socijalne politike poručilo je kako će se besplatni obroci u školama osigurati za 23 tisuće djece. No za roditelje to su samo obećanja na temelju kojih skupljaju glasove.

 
 
 
 
Besplatni obroci u školama (Video: Dnevnik Nove TV)
Besplatni obroci u školama (Video: Dnevnik Nove TV)

U Hrvatskoj oko 20 posto djece živi na pragu siromaštva, a dio njih nema za topli obrok, podaci su UNICEF-a. Na upit Nove TV, Ministarstvo socijalne politike poručilo je kako će se besplatni obroci u školama osigurati za 23 tisuće djece. Pitali smo i političare u kampanji, dođu li na vlast, koliko planiraju izdvajati za gladnu djecu.

U osječkoj socijalnoj samoposluzi i danas je dug red, a u njemu i puno djece.

'Nema škole i djeca nemaju obrok. Djeca dolaze gladna' kaže Štefica Čučak iz Humanitarne udruge Rijeka ljubavi Osijek.

U školi je pravo na besplatan obrok imalo 17 i pol tisuća učenika, a njihovim roditeljima to puno znači.

'Nismo u stanju dati djeci novce da bi si oni nešto kupili. Nismo u mogućnosti', kaže Lidija iz Osijeka.

'Puno znači jer bude jutara kad nemamo što dati prije škole, pa onda u školi pojede bar taj jedan obrok', rekla je Božana iz Osijeka.

Iz Ministarstva poručuju kako će besplatnih obroka biti i ove školske godine. Iz europskih fondova povučeno je više novca pa će besplatan obrok imati 23 tisuće djece.

'Iz FEAD-a su osigurana sredstva za županije koje imaju pravo prema proporcijama europskih natječaja, a za ostale županije koje se ne mogu natjecati putem natječaja osigurano je putem zaklade Hrvatska za djecu', rekla je ministrica socijalne politike i mladih, Bernarda Juretić.

Takva praksa će se i nastaviti dobije li HDZ izbore.

'Vidjeli ste da je aktualna Vlada već učinila velik korak kada smo riješili pitanje prijevoza učenika. Sličan je stav HDZ-a kada je riječ o obrocima', kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.
cima.

Besplatni obroci u školama plan su i SDP-a.

'Mi smo 32 milijuna kuna iz lutrijskih sredstava odvojili za topli obrok u školama. Puno je djece koji taj topli obrok nisu imali i to je nešto što je izuzetno važno', rekla je Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a.

Most  poručuje kako se može i više izdvajati za obroke, ali i za voće i povrće u školama.

'Hrvatska ima oko 33 milijuna eura do 2020. osigurano iz EU fondova koji se tiču pomoći najsiromašnijim učenicima. Nažalost mi smo već tri godine propustili financirati takve projekte', rekao je Nedjeljko Marković iz Mosta.

Milan Bandić, osim obroka, obećava i besplatne udžbenike.

'Sačuvajte račun i dobit ćete pare nakon izbora. Napadnite me sada, šta hoćete mi radite. Čerečite me, al ja ću to napravit', izjavio je Bandić u svom stilu.

No za roditelje to su samo riječi u koje sumnjaju te obećanja na temelju kojih skupljaju glasove. Do početka nastave ovi roditelj i njihova djeca ovise o socijalnoj samoposluzi, a hoće li u školi ostati gladna ovisi o realizaciji obećanja.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se