Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: Nastavljeno suđenje za zločin u Lovasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja za ratne zločine u Lovasu 1991. godine, petooptuženi Miodrag Dimitrijević izjavio je pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu da je bio "šokiran" kad je čuo za stradanje civila u minskom polju 18. listopada 1991. godine.

"Apsolutno sam bio šokiran kad sam to čuo. Nisam znao niti da su civili bili zatvoreni i mučeni", kazao je Dimitrijević, koji je 1991. godine kao potpukovnik tadašnje JNA bio postavljen za koordinatora za borbena djelovanja u Lovasu a optužnica ga tereti da je 17. listopada te godine naredio zatvaranje mještana Lovasa starih između 18 i 65 godina u prostorije tamošnje zadruge, gdje su mučeni, kao i njihovo odvođenje u minsko polje sljedećeg dana.

Pročitajte i ovo Gaza Strava u Gazi Kod bolnice u Gazi kopa se ogromna grobnica, još uvijek nema plana za spašavanje beba Ilustracija Užas rata Pet ljudi i beba stara 23 dana poginuli u ruskom granatiranju Hersona: "Nikad neće prestati ubijati civile"

Petooptuženi Dimitrijević je zanijekao odgovornost za mučenje civila, tvrdeći da su zatvori bili u nadležnosti tadašnje Teritorijalne obrane Lovasa, na čijem čelu je bio trećeoptuženi Milan Radojčić, koji je ranije u svojoj obrani izjavio da nije kriv i da je u Lovasu bio "tek obični vojnik".

Kad je o minskom polju riječ, u koje su mještani natjerani kao "živi štit", pri čemu ih je 20 poginulo, a 12 je bilo teže ili lakše ozlijeđeno, petooptuženi je kazao da se za minsko polje znalo i da je prvooptuženi Ljuban Devetak, civilni zapovjednik Lovasa u to vrijeme, bio prisutan kad su mine postavljane.

"Nakon što su civili stradali u minskom polju, toga dana kasno popodne, Darko Perić (šestooptuženi, rezervni kapetan JNA i tada zapovjednik Teritorijalnog odreda Valjevo) mi je rekao da nitko nije kriv i da se to dogodilo slučajno, dok mi je Ljuban Devetak kazao: 'Dobro, bilo je što je bilo, ja ću to srediti'", kazao je Dimitrijević, ostajući pri tome da je prvooptuženi Devetak bio prisutan kod postavljanja minskog polja i pri suočenju s njim.

Za ratne zločine u Lovasu, u kojima je ubijeno 70 civila, optuženo je 14 osoba, od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti, četvorica JNA, a šestorica pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni".

Suđenje se nastavlja u utorak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene