Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratifikacija do kraja veljače

Belgijski zastupnički dom odobrio hrvatski pristupni ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donji dom belgijskog parlamenta odobrio je danas hrvatski pristupni ugovor, a cijeli postupak ratifikacije u Belgiji trebao bi biti završen do kraja veljače.

Od 122 zastupnika Zastupničkog doma belgijskog parlamenta koji su pristupili glasovanju, 121 je glasovalo za, nitko protiv, a jedan je bio suzdržan. Postupak ratifikacije u Belgiji ovim glasovanje još nije gotov. Zbog složene strukture belgijske države postupak ratifikacije međunarodnih ugovora mora proći čak sedam parlameneta.

Belgijsku federaciju čine tri regije - Flandrija, Valonija i regija glavnog grada Bruxellesa te tri jezične zajednice - flamanska, francuska i njemačka i svaka od tih federalnih jedinica mora ratificirati međunarodne ugovore, s tim da su institucije Flandrije i flamanske jezične zajednice spojene i imaju jedan parlament i jednu vladu. Uz pet parlamenata federalnih jedinica ugovore moraju potvrditi i dva doma saveznog parlamenta - Senat i Zastupnički dom.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

>> Janša koristi ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske s EU kao adut za ostanak na vlasti

Do sada je hrvatski pristupni ugovor ratificiran u Senatu, njemačkoj zajednici te u regiji glavnog grada Bruxellesa te danas u Zastupničkom domu i preostala je još ratifikacija u Valoniji, Flandriji te u francuskoj zajednici. Sve bi trebalo biti obavljeno do kraja veljače. U raspravi koja je trajala samo desetak minuta sudjelovao je samo parlamentarni izvijestitelj za zakon o ratifikaciji pristupnog ugovora Herman De Croo te ministar vanjskih poslova Didieer Reynders.

"Mi smo za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. To će sigurno pridonijeti stabilizaciji Balkana, koji je, kao što znate, vrlo nestabilno područje", rekao je izvijestitelj De Croo. On je zastupnike upoznao s osnovnim podatcima o Hrvatskoj, tijeku pristupnih pregovora i kriterijima koje trebaju ispuniti pristupajuće zemlje.

Spomenuo je i pretpristupni monitoring kako Hrvatska ispunjava preuzete obveze te stalni monitoring kojim će se pratiti kasnije pripreme za pristupanje Schengenskom prostoru. Nabrojao je i neka od pitanja koja je Hrvatska rješavala tijekom 6-godišnjih pregovora, suradnju s Haškim sudom, pitanja posljedica rata, izbjeglica i prognanika te probleme u suradnji sa Slovenijom, navodeći da su obje zemlje pristale međunarodnom arbitražom riješiti granični spor.

Spominjući Sloveniju, De Croo je rekao da je ona "po njegovu mišljenju ušla u EU malo prebrzo pod pritiskom naših prijatelja Nijemaca". Ministar Reynders je u kratkom istupu rekao da se na proljeće očekuje završno izvješće Europske komisije o monitoringu za Hrvatsku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene