Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska baština

Bećarac u EU: 'Neće nama Europa zabranit, peć rakiju i bikove 'ranit'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Europsku uniju Hrvatska unosi svoju bogatu kulturnu baštinu. Jedna od njih, zaštićena UNESCO-om, je bećarac. Pjesma bez koje ne može proći ni jedan važniji događaj u Slavoniji, pa tako ni ulazak Hrvatske u zajednicu europskih naroda. Za tu prigodu i posebni europski stihovi...

Bez bećarca nema veselja u Slavoniji. Bećarac je puno više od pjesme. 'To je naš život. Naša tuga, naša radost. Kroz bećarac možemo opjevati sve', kaže Dragan Dražić iz KUD-a 'Lovor'.

Pročitajte i ovo Muškarac je brzo uhićen uhićen je VIDEO Nevjerojatna snimka: Turist se popeo na najveći kip Bude pa skinuo hlače i mokrio po ljudima Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji

Od malog šljivika do velike Europe - sve stane u bećarac. 'Neće nama Europa zabranit, peć rakiju i bikove ranit', pjevalo se danas.

Melodija je uvijek ista. Ključ je u stihovima. Bećarac je zaštitio UNESCO, unatoč jezičnoj barijeri. 'Kad su preveli stihove; Da se hoće prevrnuti na me prikolica puna udovica", onda su ovi prokomentirali da je to bila užasna tragedija', kaže etno-muzikolog Mihael Ferić.

>> I bećarac konačno dobio UNESCO-vu povelju!

Hrvatski je službeni jezik europske unije. Nema potrebe prevoditi bećarac. No, kako ga dočarati Europljanima. 'Mislim da to jedino može dočarat onaj koji se tu rodio', kaže gospodin Dražić.

No, nije svaki Slavonac bećar. 'Bećar mora imat dušu, mora znat pjevat, bećar mora biti do kraja', kaže nam bećar Duško Ćurić.

Iz slavonskog šljivika ide bećar ravno u Europu. I to ne samo u stihovima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene