Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bebić: U oporbi ste i hoćete svoja pravila - e, nećete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor je danas, zadnji dan zasjedanja u ovom sazivu, objedinjeno raspravio prijedloge deset saborskih klubova i Odbora za Ustav i Poslovnik kojima se predlaže promjena pravila po kojima elektronički mediji s nacionalnom koncesijom trebaju pratiti predizbornu kampanju.

Budući da su jučer propali pokušaji konsenzualnog, jedinstvenog prijedloga s kojim bi svi klubovi izašli pred Sabor, zastupnici raspravljaju o dva prijedloga, koji se u većini točaka slažu, ali ne u onim bitnijima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "To je put u autoritarne režime" Svjetski mediji prenose ozbiljno upozorenje: "Stanje je opasno blizu prijelomne točke, napadi su se dogodili i u Hrvatskoj. Sve je veća zabrinutost i zbog njezine vlade" Zoran Milanović "Test uoči lipnja" Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Naime, oporbene stranke, kojima su se pridružili i neki klubovi vladajuće koalicije, inzistiraju da se novinarima i nakladnicima medija dopusti da svojim internim pravilima urede emisije vezane uz predizbornu kampanju, dok HDZ, čemu se jučer priklonio i Odbor, traži da u tom dijelu ostanu važeća pravila koja obvezuju medije kako će urediti glavne emisije, njihov sadržaj, pitanja, itd.

HDZ-ov zastupnik i predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković je za prijedlog klubova da se medijima prepusti kako urediti emisije rekao da nije u skladu sa Zakonom o izboru saborskih zastupnika, da bi ga bilo lako oboriti na Ustavnom sudu što bi dovelo u pitanje rezultate izbora.

Ocijenio je i da njihov prijedlog ne pruža jednake šanse svim
sudionicima izbora da svoje izborne programe predstave u medijima, istaknuvši da HDZ-ov prijedlog izmjena pravila jamči ravnopravnost svih izbornih kandidata, a medijima da kampanju učine zanimljivijom za birače.

Bošnjaković je naglasio da prijedlog Odbora dopušta medijima da, mimo u pravilima razrađenih odredbi, mogu urediti i posebne emisije, ali vodeći računa o zakonu.

Oporbeni klubovi prozivali su HDZ da nudi samo kozmetičke promjene, da kampanju i dalje čini nezanimljivom, te da će građane destimulirati od izlaska na izbore.

- HDZ-ov prijedlog ne rješava problem da se politika spasi od prljanja i banalizacije, a predizborna kampanja od cirkusa, već će ljude zadržati da na dan izbora ostanu kod kuće jer će im se politika zgaditi, poručila je Milanka Opačić (SDP).

HDZ je prozvala da ne daje jednaku šansu svim sudionicima izbora, da je, budući je vladajuća stranka, u boljoj poziciji, jer će, kaže, premijer i njegovi ministri, iako će biti na izbornim listama, i dalje prednjačiti u središnjim informativnim emisijama.

- Ostale stranke imat će getoizirane emisije, sugovornike koji
recitiraju pjesme, a svoje programe nećemo moći predstaviti, kazala je Opačić.

I Dragutin Lesar (HNS) ističe da su u zabludi oni koji misle da će u kampanji svi imati jednak tretman, "jer će oni koji će u kampanji polagati kamene temeljce i rezati vrpce biti u središnjim informativnim emisijama".

Za HDZ-ov, odnosno prijedlog Odbora rekao je da zadire u novinarske slobode, da striktno propisuje kako se nacionalne televizije i radijske postaje moraju ponašati u kampanji, što smatra neprihvatljivim.

Pero Kovačević (HSP) smatra, pak, da odbijanjem promjene pravila HDZ želi izbjeći sučeljavanje u kampanji o bitnim temama.

- Nakana je očita, gledat ćemo polaganje kamena temeljaca i rezanje vrpci, a koliko je kamena temeljaca bešćutno zatrpano u zemlju, da se potom ništa ne bi dogodilo, rekao je Kovačević, pozivajući novinare da se prisjete svih položenih kamena temeljaca, te da zajedno sa zastupnicima krenu u akciju "spašavanja kamenja od bespotrebnog zatrpavanja".

Luka Bebić (HDZ) odbacio je, međutim, sve argumente oporbe, podsjećajući da su pravila donesena pred prošle izbore, dok je HDZ bio u oporbi.

- Sad smo mi na vlasti, a vi u oporbi i vi opet hoćete svoja pravila. E, nećete, poručio je Bebić, oporbi.

- Ili ćete prihvatiti HDZ-ov prijedlog, ili osigurati većinu, ili ćete
raditi po starim pravilima. Izvol'te, birajte!, dodao je.

Oporbene klubove prozvao je i da podilaze nekim medijima, a njihov prijedlog nazvao je "Baginim prijedlogom".

Činjenicu da oporbeni klubovi HDZ-u nisu ponudili da sudjeluje u kreiranju zajedničkih pravila Bebić je protumačio kao pokušaj oporbe da si pripiše zasluge za razvoj demokracije.

Naglasio je da pravila moraju biti u skladu sa zakonom i Ustavom, te da ne smiju sadržavati ništa što će diskreditirati ili obespraviti bilo koju skupinu ili listu, te ocijenio da bi oporbeni prijedlog novinarima omogućio da jednom kandidatu postavi benevolentno, a drugom provokativno pitanje i time utječe na izbornu kampanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene