Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucionarna tehnika

Bebi spasili život zalijepivši joj mozak posebnim ljepilom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dafi Evans svoj život duguje ničem drugom nego kapi ljepila. Koristeći revolucionarnu tehniku samo nekoliko sati nakon što je beba rođena, doktori su Histoacrylom, sličnom super ljepilu, zatvorili pukotinu u njegovom mozgu koja bi ga inače bila ubila u roku nekoliko dana.

Dijete je patilo od rijetke malformacije u kojoj kapilare, koje nedostaju između arterija i vena u mozgu, ubrzavaju protok krvi te time mozgu ne daju dovoljno vremena da apsorbira kisik i hranjive tvari. To može dovesti do pojave vode u mozgu ili velikog pritiska na srce sa fatalnim rezultatima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika potraga Drama u bolnici: Djevojka (18) otela bebu i pobjegla, vratila ju nakon dva sata Medicinska sestra ubijala bebe, ilustracija - 1 Na neonatalnom odjelu VIDEO/FOTO "Zla sam, ja sam ovo učinila": Medicinska sestra osuđena za ubojstvo sedam beba i pokušaj ubojstva njih još šest, otkriveni jezivi detalji

Dafi, koji je upravo ušao u 16. mjesec svog života, razvija se normalno te roditelji opisuju njegov oporavak kao 'čudo'. Catrin Evans, djetetova majka, kaže kako još uvijek ne može vjerovati. ' Bila je to burna godina, no on je sada dobro i radi sve što bi i trebao te se razvija normalno. Nisam mogla vjerovati koliko se jednostavnom čini ta operacija, nije uopće invazivna. Jako je opasna, no Dafi nakon nje izgleda savršeno, nema uopće ožiljaka, samo jedna mala porezotina'.

Majci, bišoj ravnateljici osnovne škole, u visokoj je trudnoći rečeno kako je na djetetovom mozgu uočena tamna mrlja te kako postoje male šanse da dijete preživi, piše Daily Mail.
Catrin je s mužem Eilirom poslana specijalistu dr. Stefanu Brewu. ' Osjetila sam veliko olakšanje što nam netko daje bilo kakvu nadu, čak i ako sve pođe po zlu', rekla je Catrin, koja također ima i 3-godišnju kćer Jano.

Dafi je danas živahan dječak

Doktor Brew, savjetnik za intervencijsku neuroradiologiju, upozorio ih je da će morati operirati odmah nakon poroda te da postoji šansa da operacija ne uspije. Tokom operacije djetetu se kroz prepone umetne kateter kojim se istisne ljepilo u određene dijelove mozga.

Dafi se odmah oporavio te je otpušten iz bolnice. Danas je on živahan dječak, unatoč tome što su mu potrebni dodatni tretmani. Šesti ga očekuje u siječnju. Doktor Brew, koji je liječio otprilike 50-ero djece, kaže kako je to jako stesan ali i zadovoljavajući posao. ' Djeca koja izgledaju kao da će umrijeti, često se preko noći gotovo potpuno oporave', kaže doktor.

No nemaju sve priče sretan završetak. Šestero od deset djece nastave normalan život, dvoje od deset imaju samo blagi nedostatak, a preostalih 10 posto bude jače onesposobljeno dok jedno od desetero djece umre. 'Bez obzira koliko ste oprezni, uvijek postoji šansa da operacija ne uspije. No ono što se zna je da ako se djecu neliječi, umrijet će'. Kaže dr. Brew. Djeca s tim poremećajem, ako ih se ne liječi, umru u roku četiri dana od rođenja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene