Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavljeni prvi rezultati

Državni zavod za statistiku: Usporen rast BDP-a u drugom tromjesečju

Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Državni zavod za statistiku objavio je u srijedu prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda za drugo tromjesečje ove godine. Prema prvim rezultatima, hrvatsko je gospodarstvo poraslo za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema prvim podacima objavljenjima na stranici Državnog zavoda za statistiku, hrvatsko je gospodarstvo u drugom tromjesečju ove godine veće za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je znatno sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je BDP porastao 3,9 posto.

Najveći pozitivan doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom bruto investicija u fiksni kapital gdje su investicije porasle za 8,2 posto, izvijestio je DZS.

Rast je u prvom kvartalu iznosio 11,5 posto. U drugom je tromjesečju pozitivan i doprinos domaće potražnje i potrošnje te bruto investicija. Međutim, negativan je doprinos neto inozemne potražnje, priopćio je Zavod.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi podaci Najveći rast od izbijanja krize: BDP u Hrvatskoj porastao više od prosjeka Europske unije

Pročitajte i ovo Maruša Vizek (Foto: Dnevnik.hr) - 1 početak boljih vremena? Vizek otkrila najvažniji razlog za rast BDP-a: "Ovo je iznad očekivanja i najoptimističnijih analitičara"

Potrošnja kućanstava je na godišnjoj razini porasla je za 2,7 posto, no bilježi sporiji rast u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

Najveći doprinos rastu tromjesečnog BDP-a ostvaren je u djelatnostima trgovine na veliko i na malo, popravcima motornih vozila i motocikala, a najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene