Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S očekivanih 2,3 posto

BDP u 2016. raste iznad očekivanja: HNB procjenu digao na 2,8 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,8 posto, s ranije očekivanih 2,3 posto, a povećala je i procjene za iduću godinu.

Početkom četvrtog tromjesečja zabilježen je nastavak povoljnih kretanja, kazali su čelnici središnje banke u razgovoru s novinarima, pri čemu ističu rast industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Slika nije dostupna Procjena HNB-a Kamate na stambene kredite u 2020. godini padaju, BDP će rasti 2,8 posto, no za veći rast potrebne su reforme

Stoga procjenjuju da bi realna gospodarska aktivnost u četvrtom kvartalu mogla porasti za 2,6 posto na godišnjoj razini.

U idućoj godini HNB očekuje ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 3 posto, dok je prije procjenjivala da će rast iznositi 2,5 posto.

Iz HNB-a poručuju i da će u uvjetima razmjerno niske očekivane stope inflacije te i dalje sporog oporavka kreditiranja privatnog sektora zadržati ekspanzivni karakter monetarne politike i nastaviti održavati stabilan tečaj kune prema euru.

U ponedjeljak je Savjet HNB-a na sjednici razmotrio aktualne gospodarske i novčane pokazatelje te usvojio projekciju monetarne politike za razdoblje od 2016. do 2019. godine.

Posljednjih tjedana i mnoge su druge institucije i banke povećale procjene rasta gospodarstva, nakon što je u trećem tromjesečju BDP porastao 2,9 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast još od drugog kvartala 2008. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene