Obavijesti Video Pretražite Navigacija
porazni rezultati

BDP raste, ali ono što je svima važno u padu je već 8 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istodobno, sve je veći udio radnika koji su zarobljeni u poslovima s atipičnim oblicima ugovora o radu i niskim primanjima te su u riziku od siromaštva iako zaposleni.

Analiza Europskog sindikalnog instituta i Europske konfederacije sindikata pokazuje da brojni radnici još uvijek ne osjećaju ekonomski oporavak jer su u sedam država članica Europske unije, među kojima je i Hrvatska, plaće danas niže nego prije osam godina, priopćio je danas Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Pročitajte i ovo 10 godina članstva u EU - 5 Sreća u inozemstvu Jednima se Hrvatska nije svidjela pa su otišli, drugima je El Dorado: "Kući su poslali više od pet milijardi eura" Ilustracija - 1 JEDNAKOST NA KUŠNJI Neka radna mjesta u Hrvatskoj posebno su ugrožena zbog krize na koju svijet reagira prekasno

U razdoblju od 2009. do 2016. godine realne plaće, prilagođene za inflaciju, svake godine su bilježile pad u prosjeku za 3,1 posto u Grčkoj, jedan posto u Hrvatskoj, 0,9 posto u Mađarskoj, 0,7 posto u Portugalu, 0,6 posto na Cipru, 0,4 posto u Velikoj Britaniji i 0,3 posto u Italiji.

Istraživanje u okviru analize "Benchmarking Working Europe 2017" također pokazuje da su plaće u 18 država članica EU-a rasle puno sporije u sedam godina nakon krize nego u osam godina prije toga; realne plaće porasle su u samo tri zemlje – Njemačkoj, Poljskoj i Bugarskoj.

U većini zemalja minimalna plaća ostaje preniska, tako da ni radnici s punim radnim vremenom nemaju dostojanstven standard života. Deregulatorne reforme sustava industrijskih odnosa, provedene u mnogim zemljama, stvorile su okvirne uvjete koji dodatno otežavaju uzlaznu konvergenciju plaća i ostvarivanje ekonomskog rasta potaknutog plaćama, ističe SSSH.

Sve su veće razlike između različitih skupina radnika i zemalja - radnici stariji od 65 godina više sudjeluju na tržištu rada, što može biti odraz održivog radnog života, ali i nedovoljnih prihoda od mirovina. Mladi i oni s niskom razinom obrazovanja i dalje su u vrlo teškom položaju na tržištu rada, a dugotrajna nezaposlenost među njima i dalje raste.

Istodobno, sve je veći udio radnika koji su zarobljeni u poslovima s atipičnim oblicima ugovora o radu i niskim primanjima te su u riziku od siromaštva iako zaposleni. Općenito, zadnjih devet godina povećan je rizik od siromaštva uz rad, upozorava sindikat.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel ističe kako je takvo stanje neodrživo za radnike i ekonomiju, iako mediji javljaju o rekordnom rastu BDP-a, industrijske proizvodnje i izvoza, te povoljnijim kreditnim rejtinzima.

"Nema ekonomskog rasta bez rasta zapošljavanja i kvalitetnih radnih mjesta, oporavak trebaju osjetiti i hrvatski građani, a radnici trebaju veće plaće. Zato je SSSH pokrenuo inicijativu 'Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta'", rekao je Novosel. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene