448544
448544
448544
448544
448544

BDP: Analitičari ne vide rizike za ovogodišnji gospodarski rast

  • , 31.08.2016., 13:09
  • Autor:
  • komentara

Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,8 posto u drugom ovogodišnjem tromjesečju potvrda su nastavka gospodarskog oporavka, ističu analitičari, koji zasad ne vide negativne rizike za ovogodišnji gospodarski rast.

 
 
 
 
Porast BDP-a (Foto: Dnevnik.hr)
Porast BDP-a (Foto: Dnevnik.hr)

"Zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku potvrdili su nastavak oporavka gospodarstva", ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), koji očekuju da bi tijekom godine rast mogao ubrzati na 2,3 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom ovogodišnjem kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Osam makroekonomista koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,3 posto na godišnjoj razini. Pritom su se njihove procjene rasta kretale u rasponu od 2,1 do 2,5 posto.

"Stopa rasta iznad je naših očekivanja i to zahvaljujući dobrom trendu rasta potrošnje kućanstava, dok je trend oporavka investicija od 6,3 posto bio ugodno iznenađenje", ocjenjuje Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke. Pozitivnim ocjenjuje i ubrzavanje potrošnje države na 2,6 posto

DZS je priopćio da je među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava - za 3 posto.

Porasle su i ostale najvažnije sastavnice BDP-a, pa je tako državna potrošnja porasla za 2,6 posto, dok su bruto investicije u fiksni kapital skočile 6,3 posto.

Uz nešto malo jaču domaću potražnju, Kovač ističe u tome razdoblju nešto slabiji izvoz roba i usluga – nakon rasta u prvom tromjesečju za 9,1 posto, u drugom tromjesečju taj je rast usporio na 4,1 posto.

"Uz solidan rast izvoza roba, za 6,6 posto, vidimo nešto slabiji rast izvoza usluga, za 1,6 posto, što jednim dijelom možemo pripisati činjenici ranijih ovogodišnjih uskrsnih blagdana, koji su bili u prvom kvartalu, a drugim dijelom europskom nogometnom prvenstvu, koji je rezultirao odgođenim početkom glavne turističke sezone", ocjenjuje Kovač.

Ističe i ubrzavanje rasta uvoza roba (sa 6,1 posto u prvom tromjesečju na 7,6 posto), što pripisuje nešto aktivnijoj domaćoj potražnji.

Erste banka je prije nekoliko dana podignula svoju procjenu ovogodišnjeg rasta hrvatskog BDP-a s ranijih 1,8 na 2,2 posto.

"U ovome trenutku ostat ćemo pri toj procjeni. U idućim mjesecima, kada vidimo brojke za treći kvartal, možda ćemo revidirati svoju prognozu naviše. U svakom slučaju, zasad ne vidim negativne rizike po gospodarski rast za ovu godinu", zaključuje Kovač.

U RBA, pak, u nastavku godine očekuju potvrdu rasta gospodarstva, predvođenog osobnom potrošnjom i investicijama, dok bi kao i u dosadašnjem dijelu godine pozitivan doprinos inozemne potražnje mogao biti umanjen nastavkom rasta uvoza.

"Očekujemo da bi realan rast BDP-a s 1,5 posto u 2015., tijekom 2016. godine mogao ubrzati na 2,3 posto", zaključuju.

Domaće gospodarstvo raste već sedmo tromjesečje zaredom, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,7 posto.

Sezonski prilagođeni podaci pokazuju da je BDP u odnosu na prvo tromjesečje zabilježio rast od 0,6 posto dok je na godišnjoj razini realno veći za 2,0 posto. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se