Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sređuje se registar

Bauk pozvao građane da na vrijeme najave privremeni upis u registar birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar uprave Arsen Bauk pozvao je danas građane koji 14. travnja žele glasovati na izborima za Europski parlament a znaju da na taj dan neće biti u svojem mjestu prebivališta da do 3. travnja predaju zahtjev za privremeni upis u registar birača.

Bauk je i sam danas u zagrebačkom Gradskom uredu za opću upravu predao zahtjev za privremeni upis jer, kako je objasnio, postoji velika vjerojatnost da će na dan izbora biti u Zagrebu, izvan svog mjesta prebivališta.

Takav zahtjev je prema novom zakonu moguće predati u bilo kojem uredu u Hrvatskoj, za razliku od dosadašnje prakse po kojoj su građani privremeni upis morali najaviti u mjestu prebivališta.

Osim toga, kazao je Bauk, građani koji ne znaju gdje će biti na dan izbora mogu dobiti i takozvanu žutu potvrdu s kojom mogu glasovati u bilo kojem mjestu u Hrvatskoj. "Naravno, ako izgubite potvrdu, onda ne možete glasovati nigdje jer bi inače bilo mogućnosti zlouporaba", upozorio je ministar.

>>
Izbori za Europski parlament: Čekaju vas drugačiji izborni listići, znate li KAKO glasati?

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Zaključio je kako je to još jedan način na koji su građanima olakšali ostvarivanje njihovog biračkog prava, ustvrdivši kako je postupak predaje zahtjeva jednostavan.

Ministarstvo uprave će nakon 3. travnja objaviti ukupan broj birača, a Bauk procjenjuje da će ih biti između 3,7 i 3,8 milijuna, što je manje za oko 800.000 u odnosu na raniji popis.

Komentirajući najavu prosvjeda zbog uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, Bauk je rekao da država mora provoditi zakone, a da je pravo udruga da prosvjeduju i traže izmjene zakone.

"Tu ne vidim ništa sporno i nadam se da će prosvjed bilo kakve vrste proteći u demokratskom ozračju i da neće biti nečega što bi trebalo karakterizirati govor mržnje ili nešto slično", kazao je Bauk. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene