Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Oprao' njemački tabloid

Bauk: Bild je nerelevantan, Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči sjednice predsjedništva SDP-a, novinarima su izjave dali Zlatko Komadina i ministar uprave Arsen Bauk.

Komadina je potvrdio da se ne namjerava kandidirati na SDP-ovoj izbornoj listi u osmoj izbornoj jedinici, čak i ako to od njega stranka zatraži.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Arsen Bauk otkrio kada će SDP predati liste za izbore Dotaknuo se i Grbina Bauk otkrio kada će SDP predati svoje liste: "Kandidat za premijera ne postoji u hrvatskom pravnom poretku"

Smatra kako ne nanosi štetu stranci. "Ako netko misli da trebam biti na listi", rekao je Komadina, "prepuštam to svojim kolegicama i kolegama". O razlozima nije htio govoriti. To će čuti, poručio je, oni koji to trebaju čuti.

Ministar uprave i član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk rekao je da će građani ocijeniti koji su izvori ekonomskih informacija relevenatniji - njemački tabloidi ili službene europske institucije, reagirajući time na HDZ-ovu konferenciju za novinare održanu pod nazivom "“Europski mediji: Hrvatskoj prijeti grčki scenarij”.

CROBAROMETAR SDP-u porasla potpora birača, HDZ u padu

HDZ je u ponedjeljak, na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu napisa u njemačkom "Bild am Sonntagu" Vladu prozvao za bezidejnost, ležernost i barijere investitorima. Taj je list, pozivajući se na povjerljivu analizu Europske komisije, objavio da Hrvatskoj, kao i Grčkoj, prijeti bankrot.

Bauk je na konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a istaknuo kako su relevantni europski čimbenici - to jest europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici rekao da je Europska komisija vidjela napredak u Hrvatskoj, a zbog ambicioznih reforma Vlade koje se počinju ostvarivati nije bilo pogoršanja u procesu makroekonomskih neravnoteža.

"Imali ste priliku vidjeti razinu na koju se referira HDZ pa bi možda točan naziv njihove pressice bio erotski, a ne europski mediji", rekao je Bauk novinarima. "To je kontinuitet politike HDZ jer im se jedan od bivših predsjednika također bavio istom tematikom, prije no što je postao poznat, tako da nakon 'doline suze' zaključite sami kakva bi to bila dolina u kojoj će 'Bildt' biti glavni referirani izvor".

Tako, dodao je Bauk, "osim onih koji u HDZ-u koji misle da ne živimo u istoj zemlji očito ima i onih koji ne misle da živimo na istom kontinentu pa kao da postoje dvije Europe - ona službena koja pohvaljuje Vladu i ono što ona radi i ona medijska - tabloidna - HDZ-ova - koja vidi nešto sasvim drugo".

S tim u vezi, Bauk je pročitao, kako je rekao, "nekoliko efekata integracije Hrvatske u Europsku uniju". Već u prvoj godini, podsjetio je, vidljivi su indirektni učinci članstva u EU, a u narednim godinama će se vidjeti još više, posebno vezano za punu integraciju na EU tržište, povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, a time i rast zaposlenosti. Ocijenio je kako to potvrđuju i dobre vijesti koje govore i o promjeni gospodarskih trendova koji su počeli u 2014. i nastavljeni u 2015. godini.

Tako je, među ostalim, spomenuo kako je ovih dana je Eurostat objavio da se Hrvatska u prvom tromjesečju ove godine svrstala među tri zemlje Europske unije s najvećim skokom robnog izvoza na godišnjoj razini, od jedan posto. Hrvatski robni izvoz u ostalim članicama Unije poskočio je pak u promatranome razdoblju za 17 posto, a zabilježen je i rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini od 1,3 posto u 2014., nakon šest godina recesije, koji se nastavio i u prvome kvartalu ove godine.

Dodao je i kako je Hrvatska prema podacima Eurostata u skupini četiri zemlje Europske unije s najsnažnijim rastom stope zaposlenosti u prošloj godini, da se zaposlenost u 2014. povećala sa 1.841.000 na 1.893.000 ljudi, a u ožujku ove godine broj nezaposlenih manji je za 15,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

"Sada neka hrvatski građani ocijene koji su izvori relevenatniji - njemački tabloidi ili službene europske institucije", zaključio je Bauk. (S.T./Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene