Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rumunjski predsjednik tvrdi

Basescu: Rumunjska neće uvjetovati pristup Hrvatske EU-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjski predsjednik komentirao je izjave svojeg ministra vanjskih poslova.

Rumunjska mora ispuniti svoje obveze kako bi bila primljena u Schengenski prostor, a ne postavljati uvjete kao što je u ponedjeljak učinio ministar vanjskih poslova izazvavši kritike Bruxellesa te neće uvjetovati pristup Hrvatske Europskoj uniji, rekao je rumunjski predsjednik Traian Basescu. 'Moramo se usredotočiti na vlastite napore, a ne na ono što bi trebali drugi učiniti', rekao je Basescu vodeći vladinu sjednicu o nastojanjima Bukurešta da se uključi u Schengenski prostor slobodnog kretanja.

Pročitajte i ovo Claudiu Tarziu Skandalozna izjava Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu" Ilustracija Olakšana putovanja Rumunjska i Bugarska s postigle dogovor s EU-om: "Ulazimo u schengenski prostor!"

Rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi je u intervjuu za rumunjski list Adevarul, objavljenu u ponedjeljak, izjavio da će tražiti uvođenje mehanizma za suradnju i verifikaciju i za Hrvatsku, ako Njemačka i Francuska i dalje budu blokirali ulazak Rumunjske u Schengenski prostor.

>> Rumunjska nam prijeti blokadom pregovora?!

'Bit rumunjske politike nije u postavljanju uvjeta za pristup Hrvatske u EU, već, dapače, nesuzdržana potpora pristupu zemalja zapadnog Balkana', rekao je Basescu demantirajući Baconschija. Rumunjski predsjednik je naglasio da jednostrano upozorenje na mehanizam za suradnju i verifikaciju 'nije poluga koju ćemo povući da bismo riješili to pitanje'.

'Rješenje je u nama, ali i u političkim odnosima, europskoj solidarnosti i poštivanju sporazuma o pristupu za 27 članica EU-a', istaknuo je. Basescu je naveo da preuzima 'političku odgovornost' za moguće kašnjenje ulaska u Schengenski prostor, kojem se Bukurešt nada u ožujku, ali da su za pitanja u vezi s 'napretkom pravosuđa, koje spominju Pariz i Berlin, odgovorni parlament i vlada'.

Mađarska: Ne povezivati rumunjske teškoće s RH

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi istaknuo je u srijedu u Budimpešti da ne treba povezivati ulazak Rumunjske u Schengenski prostor s hrvatskim pristupnim pregovorima, jer su to odvojene stvari koje treba zasebno rješavati. 'Kad god je moguće, treba izbjegavati povezivanje različitih stvari, inače nećete uspjeti ni u jednoj', rekao je ministar Martonyi skupini bruxelleskih dopisnika, zamoljen da komentira izjave rumunjskog kolege Teodora Baconschija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene