Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sadašnja Vlada je vrlo vrijedno radila'

Barroso: RH u petak može očekivati dobre vijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska u petak može očekivati dobre vijesti u vezi sa završetkom pregovora s Europskom unijom, izjavio je u Strasbourgu predsjednik Europske komisije.

'Danas smo na kolegiju povjerenika raspravljali o Hrvatskoj i vjerujem da smo sada blizu završetka pregovora s tom zemljom, barem što se tiče Europske komisije. Mi smo pred ključnim trenutkom na dugom hrvatskom putu prema članstvu i vjerujem da će u tom pogledu u petak biti vrlo dobrih vijesti', izjavio je Barroso nakon sjednice Europske komisije koja je održana u Strasbourgu.

Očekuje se da će u petak Europska komisija dostaviti Vijeću EU-a nacrte pregovaračkih stajališta za četiri poglavlja koja su još ostala za zatvaranje - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i ostala pitanja.

Po diplomatskim izvorima, tim dokumentima, koje trebaju prihvatiti zemlje članice, Komisija će predložiti da Hrvatska postane punopravnom članicom 1. srpnja 2013. godine.

Pročitajte i ovo Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom

'Sadašnja Vlada je vrlo vrijedno radila'

'Hrvatske vlasti, posebice, sadašnja vlada, vrlo su vrijedno radili kako bi se ispunili postavljeni uvjeti i siguran sam da će uskoro biti nagrađeni za taj teški posao. S naše strane, Komisija je vodila pregovore s Hrvatskom na temelju stroge uvjetovanosti, ali uvijek u dobrom duhu i pošteno. Također mislim da će ulazak Hrvatske, kada do njega dođe, biti dobra vijest za njezin narod, dobra vijest za EU i dobra vijest za sve narode u regiji', rekao je Barroso.

Neke su svjetske agencije navele da bi Barroso mogao u petak posjetiti Zagreb kako bi Hrvatskoj sam donio dobre vijesti, ali iz Europske komisije Hini je rečeno da je takva mogućnost isključena zbog Barrosovih već ranije dogovorenih obveza.

Diplomatski izvori kažu da je povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao u utorak kolegama povjerenicima da je Hrvatska ispunila sve uvjete za zatvaranje preostala četiri poglavlja i da se ona mogu zatvoriti.

U mađarskom predsjedništvu EU-a ističu da će sve učiniti da Hrvatska zaključi pregovore do kraja mandata, koji završava 30. lipnja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene