Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MJEŠAVINA UTJECAJA

Banožić u Vukovaru komentirao rezultate popisa stanovništva: "Nije slučajno da se to posebice događa u županijama koje su stradale u Domovinskom ratu"

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u subotu u Vukovaru da su objavljeni rezultati popisa stanovništva RH i smanjenje broja stanovnika, mješavina brojnih događanja i utjecaja kojima su građani Hrvatske izloženi u proteklih 30 godina, posebice oni na ratom stradalim područjima.

"Svi mi koji živimo u Slavoniji znamo već duži niz godina da su naše kolege i prijatelji odlazili, posebice u vrijeme pred sedam, osam godina kada smo ulazili u Europsku uniju. Međutim, promatrati statističke podatke unazad samo sedam, osam godina nije realno", odgovorio je na upite novinara u Vukovaru.

Pročitajte i ovo Obljetnica Bljeska Obljetnica operacije Bljesak Plenković odgovorio sprema li se na nove izbore: Anušić komentirao fotografiju koja je podigla mnogo prašine Mario Banožić konačno Podignuta optužnica protiv Marija Banožića, evo kakva mu kazna prijeti

Ministar obrane Banožić je na vukovarskom Memorijalnom groblju položio vijenac i zapalio svijeću u povodu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 24. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Po njegovim riječima, cijelu demografsku situaciju treba promatrati i u političkom kontekstu odgovornosti za sve koji su se odlučili uključiti u politički i javni život Hrvatske.

"Moramo raditi više i bolje i razmišljati ne samo o povratku onih koji su otišli, nego i kako povećati brojnost ovdašnjih obitelji. Ne ovisi to samo o gospodarskim mjerama i nije slučajno da se to događa u pet slavonskih županija, posebice u onim županijama koje su stradale u Domovinskom ratu", ocijenio je ministar Banožić, koji je rođen u Vinkovcima.

Dodao je kako se po njegovom mišljenju, više za razvoj Hrvatske moglo napraviti i u pretpristupnim godinama prije ulaska Hrvatske u EU.

Prvi rezultati popisa stanovništva 2021., koje je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio u petak, pokazuju da se u razdoblju od 2011. do 2021. broj stanovnika Hrvatske smanjio za 396.360 osoba, odnosno 9,25 posto. Najveći pad broja stanovnika bilježi Vukovarsko-srijemska županija, gdje je smanjen za 19,54 posto, odnosno za 35.083 stanovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene