Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka guvernera

Kome bi banke mogle oprostiti dugove, a tko se tome ne treba nadati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugove koje ne mogu naplatiti banke će ubuduće moći lakše otpisati, najavio je guverner Boris Vujčić.

Zbog zakonskih promjena, banke ne bi morale provoditi ovrhe i dovoditi dužnike do bankrota prije nego što im otpišu dug. Provjerili smo kome bi banke mogle oprostiti dugove, a tko se tome i uz promjene zakona ne treba nadati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga Krešimir Sever - 6 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef sindikata iznio najnovije podatke o kreditnoj zaduženosti građana: ''Ovo još nije dno dna, još gore dolazi''

Banke će ubuduće moći lakše otpisati nenaplative dugove, poručuje guverner Narodne banke. Dosad su dug mogle samo proglasiti nenaplativim.

''Ali ih nisu mogli otpisati u potpunosti sve dok ne prođu kompletan proces naplate, pokušaja naplate i ovrhe i tako do, praktički, dovođenja subjekata, bilo fizičkih bilo poslovnih, do bankrota'', pojasnio je Vujčić.

Banke nam nisu odgovorile hoće li, kome i po kojim kriterijima oprostiti dug. Iz udruge banaka tek općenito priopćenje: "Svaka banka će te izmjene pokušati iskoristiti na najbolji mogući način, nastavljajući smanjivati razinu loših kredita".

Financijski savjetnici kažu kako ne treba očekivati masovno opraštanje dugova. ''Banka će građanima i poduzetnicima koji nemaju nikakve šanse ili kroz imovinu ili redovno poslovanje, odnosno svoju mjesečnu plaću, koji su ostali bez posla ili koji nemaju posredno nikakvu imovinu, pokretninu, nekretninu njima će najvjerojatnije ići u otpis tih dugova'', objašnjava Vjeran Peretić, financijski savjetnik.

Banka svaki mjesec Sonji od 1900 kuna mirovine uzme 650 za naplatu duga. Imovine nema, a dug je toliki, kaže Sonja, da se banka neće stići naplatiti za njezina života. ''Ne znam uopće na koji način me se budu ikada riješili da mi to sve uzmu, jer nemam od čega'', kaže Sonja.

Tko je kupio stan, pa više ne može vraćati kredit, teško će se naći u kategoriji za otpis duga, kažu u udruzi blokiranih. ''Ne vjerujem da bi banke išle u otpisivanje hipotekarnih kredita jer banke u tom slučaju imaju osiguranje kredita'', smatra Mario Strinavić iz udruge blokiranih. Za svaku kunu duga koji otpišu banke bi platile toliko manje poreza.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene