Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko će rasti kamate?

Crno nam se piše, bankari predviđaju rast kamatnih stopa i pad gospodarstva

Moguć rast kamatnih stopa (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Moguć rast kamatnih stopa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Moguć rast kamatnih stopa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Moguć rast kamatnih stopa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Moguć rast kamatnih stopa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/2 >>
Bolje investicijsko okruženje u cijeloj zemlji očekuju domaći bankari. U idućoj godini gospodarstvu predviđaju pad i upozoravaju na mogući skok kamatnih stopa. Priča kroz koju su svojedobno prošli i članovi Udruge Franak, koji lekcije danas dijele dužnicima s istim problemima.

Kao i sva gospodarstva u svijetu, u idućoj godini usporit će i hrvatsko. Udruga banaka predviđa mu rast od mršavih 2, 7 posto, što je manje od ovogodišnjeg. Ipak, očekuju jači priljev investicija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upiranje prstom Banke poručuju Vladi: Oživite gospodarstvo, ili kamate ostaju Slika nije dostupna Građani ne dižu kredite Nakon dvije godine rasta, kamate napokon padaju!

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović ne misli da se, kako kaže, dogodila revolucija: "Ipak, dogodila se jedna kumulacija ugovorenih sredstava iz EU fondova koja će se u idućoj godini morati realizirati", ističe.

Preračunato u brojke, kroz razne projekte uložit će se 6 milijardi eura. S rastom bi trebale nastaviti i plaće, a samim time, građani sve češće posežu za kreditima. Opasnost prijeti onima koji su kamatu vezali za promjenjivi euribor, parametar koji bi mogao rasti. Adrović predviđa jedan lagani rast, ne veći od 0, 25 posto. "Koliko bi to na jednoj prosječnoj rati kredita moglo značiti? 0, 25 posto je gotovo pa nebitno. Vjerojatno to znači ispod sto kuna", otkriva.

Kako je to kad ti rata kredita naraste preko noći, najbolje znaju članovi Udruge Franak. Njihova je eksplodirala zbog promjena u tečaju, a ljude pozivaju da se privatnim tužbama naplate od banaka.

Goran Aleksić iz Udruge Franak napominje: "Imamo već 50-ak pravomoćnih presuda za kamate, za valutu još nemamo jer je ona presuđena tek ove godine, ali i to će se zalaufati, vremena za to ima do 2023. godine, tako da, tko god bude htio tužiti, taj će dobiti svoj novac."

Danas su im u goste stigli dužnici iz Srbije i Slovenije, kojima su presude u Hrvatskoj od velike koristi.

Jelena Pavlović, iz srbijanske Udruge Franak kaže kako je praksa iz Hrvatske za njih dragocjena. "Prva presuda koja je bila ovde 2013. godine je izuzetno bitna, jedan biser prava, i to je zapravo početak svega".

Matjaž Sušnik iz slovenske Udruge Franak kaže kako kod njih sve ide jako sporo. "Sudovi su počeli raditi onako kako je odredio EU Sud, ali stvar ide jako sporo", navodi.

Pitanje je kako će završiti i u Hrvatskoj, jer presuda Visokog trgovačkog suda u slučaju franak nije postala obvezujuća za druge sudove. Tako je, primjerice, nedavno, zagrebački Županijski sud presudio u korist banke, a ne dužnika u francima.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene