Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon prvostupanjske odluke

Bankama u ponoć istječe rok za žalbu u slučaju 'švicarca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranke koje su izgubile spor od udruge Potrošač zbog kredita u švicarskim francima do kraja današnjeg dana imaju mogućnost žalbe na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Trgovačkog suda.

Već nakon prošlotjedne prvostupanjske odluke suca Radovana Dobronića banke su najavile da će se u zakonskom roku od osam dana žaliti na presudu prema kojoj bi, potvrdi li je viši sud, trebale klijentima u roku od 60 dana od pravomoćnosti ponuditi izmijenjene ugovore i glavnicu odrediti u kunama uz fiksnu kamatnu stopu na dan sklapanja ugovora.

Glasnogovornica zagrebačkog Trgovačkog suda Anita Brlas kazala je Hini kako će se idućeg tjedna znati tko se sve žalio, jer stranke žalbu mogu uputiti i poštom danas do ponoći. "Najvjerojatnije će se u utorak znati tko se žalio", kazala je, objasnivši da žalbe potom idu na odgovor tužitelju, odnosno udruzi Potrošač koja može, ali i ne mora odgovoriti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

>> Iščekivanje pravomoćnosti presude: 'Spreman sam čekati koliko mogu!'

Glasnogovornica nije željela nagađati kada bi se mogla očekivati pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda. Taj sud pojedine žalbe rješava i po dvije godine, ali u udruzi Potrošač vjeruju da će zbog socijalne dimenzije slučaja franka brže biti donijeta odluka.

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić objavio je prošloga četvrtka nepravomoćnu presudu po kolektivnoj tužbi udruge Potrošač i uputio predstavnike Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke da se na tu odluku mogu žaliti.

Erste banka je najavila da će poduzeti sve potrebne korake kako bi u drugostupanjskom postupku dokazala da je poslovala u skladu sa svim pozitivnim propisima. U Splitskoj banci kazali su da bi potvrda prvostupanjske presude za njih izazvala značajan materijalan učinak, ali da "srećom presuda ostavlja širom otvorena vrata za uspjeh u žalbenom postupku", a iz RBA-a su kratko poručili da će postupiti u skladu s pravomoćnom presudom.

Iz tih odgovora moglo se zaključiti da banke neće poslušati suca Dobronića koji im je nakon objave presude preporučio da se pokušaju nagoditi jer bi u slučaju pravomoćnosti nove tužbe mogle iscrpiti svaku banku. Sudac je u obrazloženju presude ustvrdio da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirale o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Iako su znale da će doći do blagog ili umjerenog rasta franka to su prešutjele klijentima.

Banke također klijentima nisu pojasnile rizik zaduživanja u francima u vrijeme fluktuacije tečaja te su prešutjele da HNB štiti kunu samo u odnosu na euro. Klijentima su tek rekle da je kamatna stopa za kredite u francima povoljna. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene