Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaklada Ana Rukavina: Otvorena banka krvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zavodu za kliničku transfuziologiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb danas je svečano otvorena Banka krvi iz pupkovine, koja je osnovana na inicijativu novinarke Ane Rukavine, lani preminule od leukemije.

Banka je simbolično otvorena na dan njezina 30. rođendana, a ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić predložio je da nosi ime Ane Rukavine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 29. ožujka, 20 sati u Lisinskom Sutra treći 'Koncert za život' za Zakladu Ane Rukavine Slika nije dostupna Za zakladu Ana Rukavina Jacques Houdek zbog gubitka prtljage postao Djed Božićnjak

Banka krvi iz pupkovine bit će mjesto na kojem će svi koji to žele moći pohraniti krv bogatu matičnim stanicama, prikupljenu pri porodu. Krv iz pupkovine prikuplja se nakon nekompliciranog poroda neinvazivnim i jednostavnim postupkom, koji ne šteti novorođenčetu i majci, te ne zahtijeva promjenu uobičajenog postupka vođenja poroda.

Pripravak krvi iz pupkovine nakon obrade obilježava se jedinstvenim identifikacijskim brojem, te se nakon zamrzavanja pohranjuje na odgovarajuću temperaturu u tekućem dušiku. Krv iz pupkovine se zamrzava i čuva u istim uvjetima kao i pripravci matičnih stanica iz koštane srži i periferne krvi.

Banka krvi iz pupkovine iznimno je važna za razvoj hrvatskog
zdravstva u cjelini te veliki korak naprijed u poboljšanju uvjeta
skrbi za pacijente, koji će od danas pomoć moći potražiti i u svojoj zemlji, izjavio je jedan od inicijatora projekta dr. Mirando Mrsić.

Prva suradnja, kako je najavljeno, bit će ostvarena s Klinikom za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, a potom slijedi i suradnja s ostalim bolnicama u cijeloj Hrvatskoj.

Do danas je širom svijeta obavljeno preko tisuću transplantacija krvi iz pupkovine, a rezultati su pokazali dobar oporavak krvotvornog sustava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene