Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio

Banić opet predlaže imovinski cenzus cijena vrtića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bandić je rekao da će predložiti da se iduće godine u gradski proračun ugradi imovinski i dohodovni cenzus cijena vrtića.

Gradski zastupnici i Gradska uprava imaju najmanje jednako razloga da prihvate rebalans proračuna, rekao je u Gradskoj upravi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uoči sutrašnje 39. sjednice Gradske skupštine na kojoj će, među ostalim, biti riječi o rebalansu proračuna, odluci o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) i odluci o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostorija.

Na pitanje novinara kako procjenjuje stanje ako Gradska skupština sutra odbije rebalans proračuna i što će za razvoj grada značiti ako se ponovno odgodi početak procedure za donošenje GUP-a, gradonačelnik je odgovorio da se gradske zastupnike ne podcjenjuje jer oni imaju najmanje razloga da prihvate rebalans proračuna ‘jednako kao i mi’, što će se sutra vidjeti na Gradskoj skupštini.

Na pitanje novinara hoće li zastupnicima Gradske skupštine biti dostavljen izvještaj inspekcije Ministarstva financija, koji traže kao uvjet da prihvate rebalans proračuna, pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je da je zapisnik tog ministarstva prvi čin u postupku nadzora te da se na njega ima pravo dati primjedba u roku 15 dana.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Zagrebačka gradska skupština (Foto: Dnevnik.hr) Polugodišnji izvještaj Kako stoje zagrebačke gradske tvrtke? Među tri koje posluju u plusu nalaze se i - Gradska groblja

>> Ministarstvo financija: Radovi na Cvjetnom i izgradnja fontane financirani protuzakonito

‘Grad Zagreb to čini i primjedbe će biti napravljene, a sam zapisnik dostavljati bilo kome je polovična priča’, rekao je Kojić i dodao da će Skupštini dostaviti zapisnik kad na njega budu imali primjedbe, a nakon toga slijedi korekcija zapisnika od Ministarstva financija te se izdaje akt u skladu s proračunskim nadzorom.

‘Ni u jednom dijelu nismo ništa krivo napravili’, rekao je Kojić. Kad se povećaju proračunski rashodi ili smanje prihodi u odnosu prema planiranima, vlada je dužna poduzeti privremene mjere da se to zaustavi, rekao je, dodajući kako ne vjeruje da će do dogoditi.

‘Razvija se raspoloženje da će Gradska skupština na sutrašnjoj sjednici prihvatiti proračun’, rekao je Kojić. Skupština je odlučila da grad pokrije troškove benficijara od 118 milijuna kuna koje je Zagrebački holding zadržao na ime operativnih troškova za zagrebačke otpadne vode, što je Gradska uprava slijedom Gradske skupštine i učinila te potpisala sporazum sa Zagrebačkim holdingom i tako, kako je rekao, ‘izmirila obvezu s njime’, rekao je Kojić, napominjući da u proračunu nema te stavke.

‘Ona je izvan zakonskih okvira dok se ne donese sporazum’, rekao je Kojić. Govoreći o odluci o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostorija, Boro Kisjelica iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada Zagreba rekao je da u gradskoj četvrti Donjem gradu ima od 90 do 100 poslovnih prostorija koje su u vlasništvu grada, što će, dodao je, i dalje ostati.

Napomenuo je da od Kvaternikova trga do Ulice Republike Austrije ima 2652 poslovna prostora i 507 garaža i garažnih mjesta te da će ih, ako Skupština sutra donese odluku, biti moguće kupiti. Gradonačelnik Bandić na to je dodao kako to ‘neće Bandić neposredno prodavati’ jer ‘to 'neposredno' ovdje ne vrijedi’.

Gradonačelnik je podsjetio da je u Zagrebu 88 posto građana s primanjima nižim od dvije tisuće kuna, ističući da će kao gradonačelnik predložiti da se iduće godine u gradski proračun ugradi imovinski i dohodovni cenzus cijena vrtića. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene