Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREOKRET NA CVJETNOM

OGLASIO SE I HORVATINČIĆ Bandić ustvrdio: "Sutra navečer terase više neće biti!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ni vlastitoj majci ne bih dozvolio da to napravi na Cvjetnom", ustvrdio je Bandić nakon što je jučer branio postavljanje nove terase.

Postavljanje nove terase na Cvjetnom trgu u Zagrebu izazvalo je burne reakcije javnosti. Iz Grada Zagreba ustvrdili su kako je sve obavljeno po propisima te da se poštuje gradski pravilnik za postavljanje objekata tog tipa, a što je jučer kazao i gradonačelnik Milan Bandić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna manje prostora za cvijeće Prosvjed na Cvjetnom trgu: "Trg bez cvijeća i kita, sve zbog bandita" Slika nije dostupna Pospremili ga u kućice Cvjećarima manje izložbenog prostora na Cvjetnom, Bandić: "Cvijeće guši promet"

No, nakon mirnog prosvjeda građana, koji su između ostalog i izmjerili udaljenost konstrukcije nove zimske terase Hoto centra od javne klupe koja se proteže uz ogradu tamošnje pravoslavne crkve, medijima se obratio i niz stranaka i udruga, koji su istaknuli kako je gradski pravilnik prekršen.

Naime, po tom dokumentu udaljenost terase od javne klupe mora biti najmanje 180 cm, a usto konstrukcije ne smiju ometati prolaz servisnih i interventnih vozila. Ni jedno ni drugo nije bilo ispunjeno pa je nakon medijskih objava gradonačelnik Bandić danas održao izvanrednu presicu na Cvjetnom.

"Ovo će biti uklonjeno do sutra navečer. Oni koji su izdali rješenja, a koja nisu trebali izdati, snosit će sankcije. To ćemo riješiti idući tjedan", izjavio je Bandić te zahvalio građanima, novinarima i snimateljima koji su ukazali na taj problem.

"Kad sam (sinoć, op. a.) ovdje došao i vidio što je to te nakon razgovora s građanima, shvatio sam što je napravljeno", rekao je. Najavio je da će restoran My Way za terasu dobiti po trećinu prostora od Varšavske do ulaza u Cvjetni prolaz, kao što sada imaju terase Caffe de Paris i Vip. "Danas se pišu nova rješenja, nova kvadratura, i gospoda, ukoliko žele, će to prihvatiti, a ukoliko ne, neće biti nijedne terase", rekao je Bandić.

Naglasio je kako je napraviti grešku ipak gore nego inzistirati na pogrešci. "Ja sam odgovoran. Snosim svu odgovornost i kad pogriješe moji suradnici, iako će idući tjedan biti suspenzija. Ne može se ovo napraviti na Cvjetnom trgu, ne može se kuća raditi na Cvjetnom trgu. Jer ovo je kuća, a ne terasa, ni jedna ni druga, bez obzira o kome se radilo.

Da me moja majka moli, koju najviše volim na svijetu, ne bih to dozvolio. Međutim, dogodilo se. Sutra navečer toga više neće biti. Nadam se da će oni koji budu suspendirani, a bit će ih, biti pouka onima da se to više nikada ne ponovi", poručio je.

Bandić je najavio kako će terase na Cvjetnom trgu raditi do proljeća iduće godine, kada će gradske vlasti, u dogovoru sa strukom i građanima te na temelju arhitektonskog rješenja koje je naručeno od Udruženja arhitekata Grada Zagreba, dugoročno riješiti taj problem.

"Terase, javna okupljanja, nemaju alternative u modernom i suvremenom načinu života. Međutim, moraju se posložiti stvari, mora struka reći svoje, moraju biti zaštićeni objekti nulte skupine poput crkve, mora se uklopiti u ambijent, mora imati svoju funkciju i svoju estetiku", istaknuo je.

Zimsku terasu postavila je tvrtka Hoto kontroverznog poduzetnika Tomislava Horvatinčića.

Ovim smo povodom kontaktirali Krešimira Horvatinčića iz Hoto Grupe, koji je poslao pisano priopćenje, u kojem je istaknuo: "Po zaprimanju rješenja od strane Grada Zagreba u konzultacijama s našim odvjetničkim društvom razmotrit će se i poduzeti odgovarajuće pravne radnje radi zaštite naših povrijeđenih prava". Kazao je i da u ovom trenutku iz te tvrtke drugih komentara nemaju. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene