Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualni sat

Bandić podupro izgradnju podzemne garaže ispod HNK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podupro je danas gradnju podzemne garaže ispod HNK odgovarajući na aktualnom satu na pitanje zastupnice HDZ-a Margarete Mađerić o tome zašto grad Zagreb ide u projekt vrijedan 250 milijuna kuna u nezavidnoj gospodarskoj situaciji.

'Takav projekt u ovoj situaciji sigurno nije prioritet', rekla je Mađerić, a gradonačelnik Bandić je istaknuo kako mu je žao što se istražni radovi ne obavljaju i ispod srednjoškolskog igrališta iza Muzeja Mimare. Pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvije Novak potvrdio je da je taj zavod dao suglasnost za preliminarna istraživanja ispod HNK za gradnju podzemne garaže i proširenje kazališta ispod zemlje s još jednom dvoranom i drugim sadržajima. Zastupnik Josip Hren s nezavisne liste Velimira Sriće zatražio je da se razmisli o moratoriju na prenamjenu zelenih ploha u građevinske, na što su mu iz Gradskog ureda za strateško planiranje odgovorili kako je očuvanje zelenih zona prioritet tog ureda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osigurana voda Privremeno bez vode dio građana u Zagrebu: Holding poslao poruku Žrtva s Jakuševca - 3 Za Dnevnik Nove TV Potresna ispovijest radnika stradalog na Jakuševcu: "Kad sam vidio da kolega nema ruku, onesvijestio sam se. Dolje više neću moći nikada"

Mario Zubović iz HDz-a predložio je da o stadionu o Maksimiru odlučuje Gradska skupština, pri čemu je dodao da će referendum o tom propasti jer na njega neće izići više od 51 posto građana pa će, kako je rekao, uzalud biti potrošeno četiri milijuna kuna. Bandić je ponovio da je u maksimirski stadion do 2000. uloženo 460 milijuna kuna, a do 2009. još 150 milijuna. 'Tu bi trebalo uložiti još dosta novca, a i izgradnja stadiona na Kajzerici koštala bi 260 milijuna eura i zato nemam mandat o tome odlučivati. Pomozite mi da to riješim jer - novca nemamo, sadašnju situaciju ne možemo više tolerirati, a problem treba riješiti', rekao je Bandić. Zubović mu je rekao da za takvu odluku očito nema dovoljno hrabrosti i poručio da je prepusti Gradskoj skupštini, na što mu je Bandić odgovorio kako to nije pitanje hrabrosti nego političke pameti.

'Holding je bolji sada nego lani'

'Pitanje je lokacije, a ne novca', dodao je Bandić navodeći kako će za rješavanje tog pitanja biti potrebna koncesija, o čemu će u konačnici i odlučivati Gradska skupština. Na pitanje Gorana Kutlića (SDP) da dogradonačelnik Ivo Jelušić objasni stanje u Zagrebačkom holdingu, Bandić mu je odgovorio da će se zastupnik morati zadovoljiti odgovorom gradonačelnika. 'U Zagrebu se zna tko zastupa grad i Holding', rekao je Bandić i dodao kako je u medijima često čuo izjave najbližih suradnika koji s njim nisu uskladili stajalište. Ipak, dodao je, suradnja grada i Holdinga sve je bolja, a odnosi su korektni. 'U Holdingu se sve obveze ispunjavaju na vrijeme, a kvaliteta usluga je bolja nego lani', dodao je Bandić. Nije uspio izbjeći ni pitanje o kandidaturi za predsjednika Republike Hrvatske te je odgovorio kako je na kraju najbolje da je čovjek zdrav.

'Da nisam zdrav, već jutros bih pukao od tuge i žalosti, a još uvijek sam na nogama', rekao je Bandić misleći pritom vjerojatno na jutrošnji prijedlog Kluba SDP-a da se rebalans i referendum izostave iz skupštinske rasprave. Bandić je rekao kako to hoće li se kandidirati više ne ovisi o njemu, pri čemu je dodao da će posao gradonačelnika i dalje obavljati sigurno korektno i odgovorno te da nikamo 'neće pobjeći jer grad treba funkcionirati'. HSS-ovac Stjepan Horvat upozorio je Bandića na probleme sa Zagrebačkim športskim savezom, koji klubovima ne isplaćuje novac iz proračuna pa su, kako je rekao, 'pred kolapsom', a ima 56 zaposlenih i čak 22 službena automobila. Bandić mu je odgovorio da će još jedanput ispitati stanje u ZŠS-u.

'Sam si radim sendiče, jer ne volim jesti svašta'

Jasen Mesić (HDZ) pitao je Bandića koliko je do sada potrošio na putovanja i donacije, a on mu je odgovorio da 'ide tamo kamo ga pozovu, te osim auta i goriva ne potroši ni lipe'. 'U autu pojedem sendvič kojeg si sam napravim, jer ne volim jesti svašta', rekao je Bandić, dodajući kako će ga pismeno izvijestiti o donacijama. Zastupnica HSU-a Vesna Brezić predložila je gradonačelniku da se zabrani pušenje u Areni Zagreb za vrijeme koncerata jer bi se lako mogao dogoditi požar. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene