446778
446778
446778
446778
446778

BANDIĆ OTPISUJE DUGOVE ZAGREPČANIMA Ovo su kriteriji koje morate zadovoljiti

  • , 17.08.2016., 10:50
  • Autor:
  • komentara

S namjerom da se olakša poslovanje poduzetnika i obrtnika te život građana, Milan Bandić ide u otpis dugova.

 
 
 
 
Oprost dugova (Video: Dnevnik Nove TV)
Oprost dugova (Video: Dnevnik Nove TV)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je građanima glavnog grada Poziv za podnošenje zahtjeva za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te otpis ili djelomičan otpis potraživanja.

Namjera ove inicijative jest olakšati poslovanje poduzetnika i obrtnika te život građana Grada Zagreba koji imaju opravdane probleme u podmirivanju svojih obveza prema Proračunu Grada Zagreba.

Zahtjev za odgodu plaćanja može podnijeti pravna osoba, fizička osoba - građanin, fizička osoba - obrtnik i fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost.

Fizička osoba koja podnosi ovaj zahtjev mora udovoljavati socijalnom kriteriju, odnosno ostvarivati pravo na zajamčenu minimalnu naknadu odnosno pravo na pomoć za uzdržavanje iz sustava socijalne skrbi ili imovinskom kriteriju.

Imovinski kriterij podrazumijeva da stanje podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegova kućanstva kumulativno ispuni sljedeće uvjete: da imovina u novčanom obliku (gotovina u domaćoj i stranoj valuti, vrijednosni papiri, udjeli u kapitalu i ostala imovina u inozemstvu) ne prelazi iznos od šest proračunskih osnovica na dan podnošenja zahtjeva po članu kućanstva te da ukupan dohodak i primici mjesečno ne prelaze iznos jedne proračunske osnovice po članu kućanstva na dan podnošenja zahtjeva.

Što se tiče pravnih osoba, podnositelj ovog zahtjeva mora kumulativno udovoljavati sljedećim uvjetima: da nema dospjelog duga u evidencijama koje vodi Porezna uprava (po osnovi poreznih obveza i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje), da nije isplaćena dividenda, udjel u dobiti ili predujam dobiti u prethodnoj i tekućoj godini uz istodobno postojanje poreznog duga, da plaćanje duga odjednom za podnositelja zahtjeva predstavlja neprimjereno opterećenje ili bi mu nanijelo veću gospodarsku štetu i da se poslovni i financijski plan procjeni kao tržišno održiv.

Ukoliko je fizičkoj i pravnoj osobi odobrena odgoda plaćanja ili obročna otplata duga, sljedeći zahtjev za odgodu plaćanja ili obročnu otplatu duga ne može podnijeti prije proteka roka od pet godina od donošenja rješenja o odobrenju odgode ili obročne otplate duga za prvobitni dug.

Zahtjevi iz ovog poziva mogu se podnijeti po osnovu dugovanja odnosno potraživanja koja bi bila prihod Proračuna Grada Zagreba odnosno:

- zakupnine poslovnog prostora i javnih gradskih površina na temelju ugovora o zakupu,
- najamnine stanova,
- naknade za koncesije,
- gradske novčane kazne,
- potraživanja s osnove prihoda od vlastite djelatnosti,
- druga potraživanja odnosno dugovi čija odgoda, obročna otplata i otpis nisu utvrđeni Općim poreznim zakonom.

Detaljnije zahtjeve, kao i tekst poziva te obrasce za zahtjev možete pronaći na službenim web stranicama grada Zagreba.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se