443699
443699
443699
443699
443699

Doznajte kome će od 1. kolovoza pojeftiniti odvoz smeća 50%

  • , 18.07.2016., 16:03
  • Autor:
  • komentara

Dio Zagrepčana bit će obuhvaćeno odvozom otpada dva puta tjedno, tako da će im se računi smanjiti za 30 posto, a za dio odvoz otpada bit će jednom tjedno što će im račune smanjiti za 50 posto. U centru grada odvoz će se obavljati kao i dosad i računi će ostati isti.

 
 
 
 
Problemi sa smećem (Video: Dnevnik Nove TV)
Problemi sa smećem (Video: Dnevnik Nove TV)

Od 1. kolovoza 84 posto Zagrepčana bit će obuhvaćeno odvozom otpada dva puta umjesto tri puta tjedno, tako da će im se računi smanjiti za 30 posto, za njih sedam posto odvoz otpada bit će jednom tjedno (Markuševec Turopoljski), što će im račune smanjiti za 50 posto, a za devet posto građana u centru grada odvoz će se obavljati kao i dosad, tri puta tjedno, pa će im računi ostati isti, najavio je u ponedjeljak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Smanjenjem odvoza otpada činimo dvije korisne stvari: pomažemo ljudima da im se računi smanje za 30 ili 50 posto, a s druge strane obvezujemo građane da s većim intenzitetom odvojeno skupljaju i recikliraju otpad, istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare poručivši Zagrepčanima da će im računi biti onoliki koliko budu uspješno odvajali miješani komunalni otpad.

Zbog manje broja odvoza Čistoća će imati oko 45 milijuna kuna minusa, koje će morati nadoknaditi na drugi način, ali se Zagrepčanima neće povećavati cijene nijedne druge komunalne usluge.

"Ako građanima štedimo 45 milijuna kuna kroz odvoz otpada, te pare moramo zaraditi unutarnjim rezervama i racionalizacijom, to znači da se trgovačka društva moraju pripremiti za tržišnu utakmicu koja je pred nama", poručio je Bandić.

Voditeljica Čistoće Marina Lovrečki najavila je da će u kolovozu krenuti podjela kanti za papir kućanstvima, a vezano za kompostere moraju provesti anketu među građanima, kako bi vidjeli žele li komposter ili kantu za miješani komunalni otpad. Rekla je da drugu varijantu, podjelu smeđih kanti za biootpad po stanovima nisu razrađivali jer to nije zakonska obaveza, a u Zagrebu je to teško organizirati.

Na pitanje zašto građani nemaju mogućnost da sami izaberu volumen kanti, Lovrečki je rekla da građani to mogu učiniti putem zahtjeva koje trebaju dostaviti Čistoći. Zagrepčani u obiteljskim kućama plaćaju volumen kanti od 80 litara, a u stambenim jednicama (zgradama) volumen u zajedničkim spremnicima od 50 litara.

Upitana što će biti s građanima kojima je i volumen kante od 80 litara previše, Lovrečki je odgovorila da zakonski okvir previđa spremnike od 80, 120, 240 i 1100 litara, na što je Bandić najavio da je spreman potaknuti izmjenu zakona.

Zagrepčani će uz račun Zagrebačkog holdinga zaprimiti obavijest o promjeni rasporeda odvoza otpada. Informacije će se nalaziti na internetskim stranicama Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga te podružnice Čistoće. U slučaju potrebe mogu se obratiti na brojeve telefona: 072 500 400 i 01/6146 400. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se