Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni odlukom

Bandić i Grad podnose ustavnu tužbu protiv ukidanja monopola Zagrebplakatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka Gradska skupština na današnjoj izvanrednoj sjednici jednoglasno je prihvatila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o zajedničkom podnošenju ustavne tužbe protiv presude Visokog upravnog suda kojom se tvrtki Zagrebplakat ukida isključivo pravo na oglašavanje na javnim površinama i nekretninama u gradskom vlasništvu.

Visoki upravni sud nedavno je, temeljem tužbe tvrtke Europlakat iz 2010., donio presudu kojom je ukinut članak iz izmjena Odluke o određivanju djelatnosti koje se smatraju komunalnim djelatnostima od gradskog značenja iz 2007., po kojem je oglašavanje na gradskom zemljištu i nekretninama proglašeno komunalnom, a ne tržišnom djelatnošću.

Pročitajte i ovo Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić"

>> Zagreb plakati: Grad želi uložiti tužbu na odluku Visokog upravnog suda

Tvrtka Zagrebplakat u većinskom je vlasništu Zagrebačkog holdinga (51 posto), a 49 posto udjela ima tvrtka Media u vlasništvu Agrokora. Zagreplakat je dosad jedini imao pravo ugovarati s oglašivačima plakatiranje na gradskoj imovini, pa je Europlakat podnio tužbu. Gradski zastupnici redom su podržali prijedlog o podizanju ustavne tužbe, ali smatraju da nije dobar put i način na koji se ta odluka donosi.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor pojasnio je kako je današnja sjednica sazvana naglo jer rok za podnošenje tužbe ističe 2. studenoga. 'Što se mene tiče, ovo je prva i zadnja sjednica koju sazivam na taj način', rekao je Kosor dodavši kako današnja sjednica ništa neće stajati porezne obveznike.

'Triler od jučer do danas je posve nepotreban, mislio sam 'tko zna što se događa', materijale smo dobili sinoć. Neprihvatljivo je da stvari saznajemo iz medija, kao i takvo ponašanje prema gradskim zastupnicima', rekao je Andrija Mikulić u ime Kluba HDZ, HSP- AS i BUZ.

Davor Bernardić (SDP) također se požalio da gradski zastupnici nisu bili na vrijeme informirani, tim više što je presuda u Gradsku skupštinu stigla 3. listopada te je apelirao da se saziva Predsjedništvo prije svake skupštinske sjednice. SDP, dodao je, podržava prijedlog o podnošenju ustavne tužbe jer je pravo jedinice lokalne samouprave da propiše koje stvari mogu poboljšati kvalitetu života građana.

Predložio je i da se pripremi izvješće o tome koje je efekte za građane i Grad Zagreb imala odluka iz 2007. po kojoj je oglašavanje na gradskom zemljištu i nekretninama proglašeno komunalnom, a ne tržišnom djelatnošću. Ostali zastupnici jednoglasno su podržali taj prijedlog.

Iz SDP-a smatraju da je ta odluka donesena u interesu građana i kako bi se riješio problem nelegalnih reklama, što je bila njezina osnovna intencija. 'Europlakat radi na lokacijama koje je zakupio od privatnog sektora i od Zagrebplakata, ima jednake uvjete... i zato smatramo da presuda Visokog upravnog suda nema uporišta', navode iz SDP-a.

Dražan Bilokapić (HDZ) rekao je da se ne može načuditi jer se u svim službenim dokumentima, brošurama i reklamama Zagrebačkog holdinga Zagrebplakat svrstava u grupu poduzeća u tržišnoj djelatnosti, a komunalna su neka druga. 'To je ignoriranje i podcjenjivanje mogućeg lošeg ishoda za Grad Zagreb', dodao je. Zašto nitko nije rekao Zagrebplakatu da barem glume da je to komunalna djelatnost, upitao je Bilokapić.

Nenad Matić (HSS) podsjetio je kako je i dosad bilo izvanrednih sjednica, primjerice zbog prosvjednika protiv gradnje trgovačkog centra na Cvjetnom trgu, no Margareta Mađerić (HDZ) odgovorila mu je kako je ovo drugačiji slučaj jer se znalo za odluku suda još 2. listopada, a gradski zastupnici su o tome obaviješteni tek jučer.

Ratko Maričić (Nezavisna lista M. Bandića) naglasio je da se tužbom potvrđuju stajališta Gradske skupštine iz 2007. i 2008. godine, a tužba je još jedan 'pravni lijek' koji mogu i žele iskoristiti. Tomislav Stojak (HNS) rekao je kako nema problema sa žurnošću sazivanja sjednice, već s tajnovitošću teme i dodao kako bi ubuduće mogli raspraviti i treba li se Grad uopće baviti plakatiranjem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene