Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banac: Mesić zloupotrijebio Jasenovac

'Govor ispod digniteta predsjednika Republike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivo Banac, komentirajući na današnjoj konferenciji za novinare nedjeljni govor hrvatskog predsjednika u Jasenovcu, izjavio je da je Stjepan Mesić zloupotrijebio izuzetno teško mjesto, koje se ne smije politizirati, i da je govor bio ispod digniteta predsjednika države.

Banac je pročitao Izjavu HHO-a u kojoj se kaže kako europska rezolucija o totalitarizmu očito nije stigla u Hrvatsku jer 'kako inače objasniti bjesnilo pozdravnih riječi predsjednika Mesića i njegovih sugovornika', te se navodi da 'već više od tri godine predsjednik Mesić relativizira zločine jugoslavenskog komunističkog režima i pokušava stvoriti uvjerljive alibije za Titovu diktaturu'. Naglašavajući kako se Jasenovac ne smije politizirati, Banac je danas kazao kako je Mesićev govor 'bio ispod digniteta predsjednika Republike' i na tom mjestu nepriličan. 'U Jasenovac se ide s poniznošću i s osjećajem strave što to mjesto može izazvati. U Jasenovac treba ići u potpunoj tišini pomoliti se, a ne s tog mjesta praviti političku propagandu', rekao je Banac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić pozdravio posjet nadbiskupa Bozanića Jasenovcu Slika nije dostupna Komemoracija u Jasenovcu 'Tito nije zločinac, iako ga se može prozvati'

>> Mesić: Ne komentiram Banca i Čička

>> 'Tito nije zločinac, iako ga se može prozvati'
 

U Izjavi HHO-a također se navodi kako je Mesić 'posljednjih dana izgovorio niz neistina' o zamjeniku predsjednika HHO-a Ivanu Zvonimiru Čičku, te dodaju kako 'Mesić vrlo dobro zna' da članovi HHO-a nisu 'lažni borci za ljudska prava', ni 'povijesni revizionisti'. 'No, ne možemo ostati ravnodušni prema Mesićevoj politici širenja zaborava na komunističke zločine, koji su u Hrvatskoj proizveli ništa manje bola, suza i zla od zlodjela ustaškog fašističkog režima', dodaje se. Osvrćući se dalje na tvrdnje iz Mesićevog govora, HHO u Izjavi navodi da ne može ostati ravnodušan na sofizme 'o tomu kako se Titov režim 'nije uspio othrvati od zločina ali - zločinački nije bio'. 'Režim koji je odgovoran za zločine jest zločinački. Lideri koji su odgovorni za zločine jesu zločinci. A lideri koji opravdavaju zločine otvaraju vrata novim zločinima', smatra HHO, naglašavajući da će braniti 'pravo na pamćenje na sve žrtve, bez iznimke, svih totalitarnih, nedemokratskih i autoritarnih režima, ma koliko se neki od njihovih apologeta kitili ideologemom 'antifašizma'.

'Vaša ofenziva doista neće proći!'

'Za nositelje filokomunističke obnove, stvarne povijesne revizioniste, koji u uvjetima međunarodne gospodarske krize opet šire svoj sirenski zov, kažemo, vaša ofenziva doista neće proći!', poručuje HHO tražeći od MUP-a, DORH-a, a uz potporu Vlade, da istraže ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Također traže 'potpunu dekomunizaciju nazivlja u Hrvatskoj', a na upit novinara Banac je objasnio kako su apsolutno protiv davanja imena trgova i ulica po Josipu Brozu Titu. Kod povijesnih osoba koje imaju svojih pozitivnih i negativnih strana 'odlučujuća je negativna strana', ističe. 'On je bio nositelj jedne diktature koja je zapriječila demokratske slobode u ovoj zemlji gotovo pola stoljeća', dodao je.

Ivan Zvonimir Čičak, pozivajući se na novinske članke iz tog vremena koji, kaže, pokazuju da je Tito kraj Drugog svjetskog rata (17. svibnja do 6. lipnja 1945.) proveo na potezu Ljubljana-Zagreb-Maribor, naglasio je kako 'se ne može govoriti da nije znao za zločine'. Uz njega bili su i Aleksandar Ranković i Andrija Hebrang, dodao je. Upitan kako u tom kontekstu gleda na davanje imena ulica po Hebrangu, Banac je odgovorio kako je to primjer 'paradoksa'. 'Hebrang je primjer počinitelja i žrtve. To je paradoks Andrije Hebranga. Oni koji tvrde da je on nedužan što se tiče poslijeratnih likvidacija jednostavno ne znaju što govore. Ali, također je istina da je ono što se njemu dogodilo 1948. eklatantan primjer zloporabe prava. Nije to jedinstven slučaj da počinitelj može biti i žrtva, ali mi se klanjamo žrtvama', dodao je. HHO se u svojoj Izjavi poziva na Rezoluciju Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja u kojoj se navodi da 'Europa neće biti ujedinjena ako se ne oblikuje zajedničko viđenje njene povijesti, te se nacizam, staljinizam, fašistički i komunistički režimi ne prihvate kao zajedničko naslijeđe i ne pristupi poštenoj i temeljitoj raspravi o njihovim zločinima u proteklom stoljeću'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene