Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVAĐA NA SJEDNICI VIJEĆA SIGURNOSTI

Ban Ki-moon osudio izraelsku kolonizaciju, Netanyahu mu poručio da 'potiče terorizam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u utorak je oštro kritizirao nastavak izraelske kolonizacije okupirane Zapadne obale i pozvao na zamrzavanje gradnje, nakon čega mu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio da "potiče terorizam".

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je u govoru pred Vijećem sigurnosti u raspravi o Bliskom istoku izjavio da je "duboko zabrinut" zbog novih izraelskih planova izgradnje stanova na Zapadnoj obali i nazvao ih "provokativnim inicijativama".

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača

"Te provokativne inicijative samo dodatno podižu napetosti i štete izgledima za političko rješenje", ocijenio je.

"Za napredak prema miru, potrebno je zamrzavanje naseljavanja", rekao je. Nastavak gradnje "uvreda je palestinskom narodu i međunarodnoj zajednici... i u pitanje dovodi predanost Izraela rješenju dviju država".

Izraelsko ministarstvo obrane je odobrilo planove izgradnje 153 nova stana u naseljima okupirane Zapadne obale, prema izraelskoj organizaciji koja se protivi naseljavanju La Paix Maintenant.

"Palestinci su sve frustriraniji pod utegom polustoljetne okupacije i paralize mirovnog procesa", rekao je pred članovima Vijeća sigurnosti.

Od Palestinaca je zatražio da prihvate pomirbu, a od zemalja donatora izdašnije financiranje obnove Pojasa Gaze, ocijenivši da tamošnje "opasno" humanitarno stanje ugrožava regionalnu sigurnost. Glavni tajnik je ponovio da osuđuje palestinske napade na izraelske civile posljednjih mjeseci i raketne napade iz Gaze na Izrael.

Nakon Banovog govora pred Vijećem sigurnosti, izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je glavnog tajnika UN-a za "poticanje terorizma" .

"Komentari glavnog tajnika UN-a potiču terorizam", ustvrdio je Netanyahu u pisanoj izjavi objavljenoj u Jeruzalemu. "Nema opravdanja za terorizam, palestinske ubojice ne žele izgraditi jednu državu, oni žele uništiti jednu državu", smatra izraelski premijer. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene