Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bakar: Počala sanacija onečišćenog tla u bivšoj Koksari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt sanacije onečišćenog tla na području bivše koksare u Bakru, za koji je osigurano više od 15 milijuna kuna, a trebao bi biti dovršen do lipnja 2009., predstavili su danas novinarima državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.

Zemljište bivše koksare onečišćeno je tijekom rada te tvornice, ispuštanjem opasnih tvari - katrana, ulja i naftalena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krađa u susjedstvu Iz termoelektrane nestalo 100 tona bakra: "Shvatili su da pumpa ne radi jer više nema kabela" Bale u Varaždinu - 4 ruglo varaždina Na ulazu u Barokni Grad bale smeća: Imaju 18 mjeseci da ih se riješe, sanacija će koštati 29 milijuna eura

Onečišćenje će se ukloniti solidifikacijom, odnosno postupkom vezanja opasnih tvari u čvrsti materijal, miješanjem s cementom, aditivom i vodom. Materijal se potom vraća na mjesto s kojeg je iskopan, a zauljene vode zbrinjavaju se izvan mjesta sanacije.

Sanacija zemljišta onečišćenog katranom na 5500 četvornih metara provodit će se u četiri faze.

Pripremni radovi obavljeni su u travnju ove godine, a u tijeku je druga faza sanacije dijela zemljišta od 3850 četvornih metara. Iskapa se onečišćena zamlja do čistog terena, uzorci se analiziraju, a zatim se materijal solidicificira i vraća u iskop.
Prema prvim nalazima iz rujna ove godine, koncentracije štetnih tvari u iskopanom materijalu bile su u granicama dopuštenih vrijednosti.

U trećoj fazi sanirat će se još 1650 četvornih metara tla onečišćenog uljem i katranom, a u četvrtoj fazi uklonit će se postavljena oprema i urediti sanirano zemljište.

Elaborat utjecaja sanacije na okoliš izrađen je u listopadu 2007., a projekt provedbe sanacije 2008. godine. Ministarstvo je odobrilo da se sanacijski postupak provede na osnovi tih dokumenata te je za izvođača radova izabrana tvrtka Sokol d.o.o., a mjerenje koncentracije poliaromatskih ugljikovodika obavlja Bioinstitut d.o.o.

Radovi, koje u cijelosti financira Fond, stajat će 14,4 milijuna kuna, a stručni nadzor tvrtke Mering dodatnih 759 930 kuna.

Tvrtka Sokol izvijestila je nakon početka radova da se katran nalazi na zemljištu i do dubine od 6 metara, a ne do 3,5 metra, kako je bilo utvrđeno u istražnim radovima, istaknuo je Mladineo.

Stoga će se, da bi sanacija bila provedena sukladno hrvatskim propisima i direktivama Europske unije, obaviti dodatni radovi za koje se procjenjuje da će poskupjeti ulaganje za oko 70 posto.

Tek kad se obavi sanacija zamljišta pristupit će se utvrđivanju tehnologije za čišćenje i sanaciju onečišćenja na oko 16 000 četvornih metara morskog dna u Bakarskom zaljevu, kazao je.
Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mladineo također je rekao da je programom rada Fonda od 2005. do 2008. predviđena sanacija ukupno 11 'crnih točaka' - od prostora bivše koksare, bivše tvornice glinice kod Obrovca, do jame Sovjak kraj Rijeke i odlagališta šljake kod Plomina.

Do sada je Fond za sanaciju opasnog otpada odobrio ukupno 266,8 milijuna kuna.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić istaknuo je kako će nakon sanacije očišćeni prostor dobiti novu gospodarsku namjenu te da će gradska uprava, ako se mjerenjem utvrdi da postojeća luka za rasuti teret prekomjerno onečišćuje zrak, tražiti rješavanje i tog problema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene