Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do koje sezone će biti gotov plan?

Bajs tek sada donosi mjere koje su druge zemlje odavno riješile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će tek sutra i to možda razmatrati predložene turističke mjere. Možda sve bude gotovo do sezone. No nisu rekli koje. Akcijski plan za turizam prihvaćen je na Ekonomskom vijeću. Hotelijerima najvažnija mjera - smanjenje PDV-a nije dobila zeleno svjetlo. Sve su to mjere koje su susjedne turističke zemlje odavno riješile.

Smanjenje davanja za spomeničku rentu, ZAMP i tv pretplatu, ukidanje viza za Rusiju, Ukrajinu, a možda i za Kinu i Indiju. Nevjerojatno, ulaz u muzeje trebao bi biti besplatan. Mi smo mislili da želimo nešto i zaraditi, ali očito smo se prevarili. Osim toga, lokalna samouprava trebala bi smanjiti komunalne naknade. Hotelijeri upozoravaju - mjere bi trebale biti dugoročne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijeme da počnemo jesti zdravo Novi Vladin akcijski plan: 'Junk food' van iz automata Slika nije dostupna Šimonović o provedbi akcijskog plana 'Borba protiv korupcije dobila je zube'

>> Ekonomsko vijeće podržalo Bajsov Akcijski plan za turizam

Od smanjenja famozne naknade za slivne vode, na koju hotelijeri troše milijune kuna ništa. A hoće li išta biti i od ostalih mjera za ovu sezonu teško je reći. Ministar se nada da će biti tako. 'Bilo bi dobro da do početka sezone dođemo do toga, dakle da u tijeku 2009. dođe do parafiskalnog rasterećenja turističkog sektora', dodaje Bajs.

PDV od 10% na hranu i piće nije prošao

Ono čemu su se svi najviše nadali, PDV od 10% na hranu i piće nije prošao, možda dogodine. Ali zato dobra vijest stiže iz Češke. Ukinuta papirologija za djecu koja putuju bez roditelja povećala je interes Čeha za Jadran.

Turizmu u pomoć trebale bi priskočiti javne osobe. Poznati nogometaši, tenisači, glumci i vjerovali ili ne političari. 'Mi ćemo krenuti s jednom kampanjom koja ide za tim da naše javne ugledne osobe, sportaši, glumci postanu ambasadori hrvatskog turizma', tvrdi Bajs.

Pet dana prije Uskrsa i početka sezone plan je tek u povojima. O njemu će se sutra možda razgovarati na Vladi, a u Saboru tko zna kad. Poznavajući ažurnost naših zastupnika, hotelijeri mogu biti sretni ako akcijski plan u akciju krene 2010.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene