Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ministar zadovoljan

Bajs: Hrvatska konkurira lifestyleom s eko predznakom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski je dan turizma ove godine posvećen bioraznolikosti kao turističkom adutu. Tu stojimo jako dobro, pohvalio se ministar Bajs ma središnjoj proslavi na Žumberku.

Bioraznolikost je hrvatski adut, tvrdi ministar Bajs. Bogatstvom prirodnih ljepota naše zemlje na europskom tržištu možemo biti konkurentni i izvan sezone. 'Raznolikost je vezana uz ono što mi želimo, a to je lifestyle sa eko predznakom. Hrvatska tu ima puno toga za ponuditi. Govorimo o brojnim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a to je ono što turisti cijene', istaknuo je ministar Bajs.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

>> 3 milijuna vrijedan projekt donosi 250 tisuća radnih mjesta

Brojke govore za sebe. Osam naših nacionalnih parkova lani je posjetilo više od dva milijuna turista. I dok Ministarstvo želi sklad turizma s prirodom, upraviteljica jednog parka prirode ipak dodaje da bi proširenje ponude popratnih sadržaja na takvim mjestima dovelo i više gostiju.

Kapaciteti na Žumberku nedostatni za turiste

'Naša infrastruktura ne može podnijeti broj posjetitelja koji bi ovdje došli. Dok ne napravimo tu infrastrukturu, mi ne zovemo tako javno posjetitelje ovdje, a oni koji su nas otkrili, oni rado dolaze', kaže Lidija Bertović, ravnateljica PP Žumberak i Samoborsko gorje. Posezona, tvrdi ministarstvo, teče prema planu. Svjetski dan turizma obilježava se i u Dubrovniku.

'Zainteresiranih ima. Ipak su to na neki nacin atrakcije', kaže Andrea Putica, jedan od izlagača. Doživjeti stare zanate na Stradunu i okusiti tradicionalnu hranu, turistima je bilo dovoljno. 'Grad je vrlo star i pun antikviteta. Zaista uživamo u razgledavanju ovih zgrada, a i hrana je vrlo ukusna', rekla nam je jedna turistica.

Iduća sezona - pravi test

Pravi test bit ce iduća sezona. Europa ne očekuje gotovo nikakav rast turizma. Može li Hrvatska protiv prognoza? 'Ja nisam bio nikad pesimist, međutim okolnosti koje su pred nama pokazuju da moramo imati jednu ozbiljnu pripremu, da moramo shvatiti kakva je godina koja dolazi i s čime se suočavamo', zaključio je Bajs.

Pad europskog turizma prisilio je Uniju da od iduće godine započne politiku potpore turizma svojih članica. Uz jaku ponudu konkurentskih zemalja, utrka neće biti laka, ali u ministarstvu su optimistični. Imamo i mi jakih turističkih aduta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene