Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro pred Saborom

Bajićevo izvješće: Kritizira policiju, a zasluge pripisuje sebi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu saborske sjednice i uoči službenog početka izborne kampanje, trebalo bi se naći i godišnje izvješće glavnog državnog odvjetnika.

Mladen Bajić, čiji su tužitelji proteklu godinu imali puno posla, korupcijske slučajeve ne spominje. Kritizira rad policije, a zasluge za dosadašnje rezultate pripisuje sebi i USKOK-u. Spektakularnim privođenjima i antikorupcijskim akcijama - obilovala je prošla godina. Njegovi su tužitelji vodili i niz istraga protiv bivšeg šefa Vlade.

Pročitajte i ovo Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku

Na više od stotinjak stranica svog izvješća, glavni državni odvjetnik imena, pa i pojedinačne predmete - ne spominje. Ni on, ali ni USKOK nisu imali skrštene ruke. Zabilježili su manji broj prijava za organizirani kriminal. No, to ne znači da je korupcija bila u padu. Rastao je broj anonimnih prijava protiv državnih dužnosnika, koje su morali provjeravati. I to su radili sami. Bajić hvali pojedince u uskočkim timovima - kritizira policiju. U razotkrivanju im, tvrdi, nisu pomogli dovoljno.

'Bez aktivnog sudjelovanja svih državnih tijela, ne možemo biti uspješni onoliko koliko je to nužno', ističu u DORH-u. Samo lani USKOK je zaprimio 1.100 prijava. Više od polovice odbacio. 295 osoba, još uvijek je pod istragom. 261 slučaj rezultirao je podizanjem optužnice, a 478 osoba je osuđeno. Kaznene prijave u najvećoj su mjeri podizane zbog zloporabe položaja i ovlasti. Naplaćena je ilegalno stečena imovina.

S raznih je računa zamrznuto dvostruko više novca nego godinu prije, čak 50 milijuna kuna i gotovo 90 tisuća eura. Bajićeve opaske nisu pošteđeni ni mediji. U godišnjem izvješću ne žali se na curenje informacija, ali ne pronalazi opravdanje za pritisak, kojem su tužitelji, tvrdi, izloženi. Pred vladajuće i oporbu, koji su mu dosad unatoč kritikama u ocjeni bili blagonakloni, Bajić će stići sa starom boljkom i još jednim upozorenjem. Za rad mu opet treba više novca, motiviranih ljudi, tehničke opreme i prostor - popularno prozvana 'sobica' za snimanje osumnjičenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene