Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužba za ubojstvo

Baja ponovno otvorio 'slučaj Leutar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mario Miličević Baja optužio je Antu Jelavića za ubojstvo bivšeg doministra BIH Joze Leutara.

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu zatražilo je pomoć hrvatskog pravosuđa kako bi se dodatno provjerio iskaz što ga je na Županijskom sudu u Zagrebu dao Mario Miličević, tvrdeći kako je Ante Jelavić odgovoran za ubojstvo bivšeg doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, prenose u četvrtak bosanskohercegovački mediji.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin ispovijest investitora "Ovo je Putinova lista za odstrel, ja sam na njezinu vrhu. Krenut će u ubilački pohod" Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Tvrde mediji iz BiH Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posjeta BiH umalo se našla na meti atentatora?

Glasnogovornica sarajevskog tužiteljstva Jasmina Iftić potvrdila je kako je takav zahtjev već proslijeđen u Zagreb u ime tužitelja Branka Šljivara zaduženog za 'slučaj Leutar'. 'Pravosudna tijela u Hrvatskoj trebaju dostaviti odgovarajuće zapisnike iz postupka koji se vodio pred njihovim sudom. Tužiteljstvo će analizirati dokumentaciju i donijeti odluku o daljnjim koracima', izjavila je Iftić kako je citira 'Dnevni avaz'.

Žilić: 'Jelavić sve zna'

Mario Miličević Baja, kojega je zagrebački županijski sud u srijedu osudio na četiri godine zatvora zbog sudjelovanja u otmici Ante Jelavića, uoči izricanja presude izjavio je kako je taj bivši član predsjedništva BiH zatražio izradu eksplozivne naprave postavljene u automobil Joze Leutara. U atentatu počinjenom u Sarajevu u ožujku 1999. godine Leutar je teško ranjen da bi kasnije od ozljeda preminuo u sarajevskoj bolnici. Mehmed Žilić, koji je u vrijeme atentata na Leutara bio ministar unutarnjih poslova Federacije BiH, sada izrijekom tvrdi kako je Jelavić taj koji 'sve zna'.

'To je sto posto i tu nema nikakve dvojbe', tvrdi Žilić nakon Miličevićeva iskaza. Bivši ministar sugerira kako su postojala najmanje dva motiva koji bi Jelavića mogli dovesti u vezu s Leuterovim ubojstvom. Prvi je Leutarova istraga o švercu na na autotržnici kod Stoca, a drugi krijumčarenje narkotika što je u svom iskazu također aktualizirao Miličević. Dokumentaciju o tome Leutar je navodno imao u svojoj torbi koja je nestala nakon atentata, a Žilić tvrdi kako ju je uzeo suradnik pokojnog doministra Luka Glibo.

Jelavić za suđenje tražio 500 tisuća eura

Sam Jelavić odlučno odbacuje novu seriju optužbi na svoj račun. 'Ja nisam povezan s ubojstvom nijednog čovjeka a kamoli Joze Leutara', kazao je Jelavić za 'Avaz', nazivajući Miličevićeve optužbe morbidnima. Podsjetio je kako Miličevićeve optužbe nisu nove te da je on i ranije nudio takvo svjedočenje pravosuđu BiH tražeći za to 500 tisuća eura i oslobađanje od kaznenog progona zbog ratnih zločina.

'Miličević je imao zadaću približiti mi se. Kada je izgubio vrijeme, vjerojatno je dobio drugu zadaću a to je da me otme', zaključio je Jelavić. Dodao je kako bi želio da se konačno na sudu rješe i optužbe na njegov račun povezane s 'Hercegovačkom bankom', odnosno zloporabom pomoći za Hrvate u BiH koja je uplaćivana iz hrvatskog proračuna. 'Rječ je o hrvatskom novcu i ako sam nešto uradio na svoju ruku, hrvatsko pravosuđe bi za to moralo biti zainteresirano', kazao je Jelavić.

On je zbog zloporaba fondova namijenjenih Hrvatima u BiH u prvostupanjskom postupku pred sudom BiH osuđen na deset godina zatvota no ta je presuda poništena i naložena je obnova suđenja. Do toga nikada nije došlo, jer je Jelavić uoči izricanja prvostupanjske presude pobjegao u Hrvatsku a vlasti BiH hrvatskom pravosuđu nisu ustupile taj predmet. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene