Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekršili su pravila

'AIR SERBIJI' PRIJETI ZABRANA LETENJA KROZ RH 'Pravila su jasna, a postoje i dokazi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija još nije ispunila odredbe Sporazuma o uspostavi europskog zajedničkog zračnog prostora koji je potpisala s Europskom unijom kao pridružena zemlja. I zbog toga je srbijanski avioprijevoznik limitiran.

Srbijanskoj aviokompaniji Air Serbia prijeti zabrana letenja kroz Hrvatsku ili će biti novčano kažnjeni, jer su se, kako kažu u Vladi, oglušili na obveze iz bilateralnog sporazuma o zračnom prostoru između dviju država.

Srbi tvrde da posluju po propisima

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima O špijunima i dalje - 4 Persona non grata Nižu se reakcije na protjerivanja hrvatskog diplomata iz Beograda: "Cijela situacija sliči na niskobudžetni triler"

Srbija još nije ispunila odredbe Sporazuma o uspostavi europskog zajedničkog zračnog prostora koji je potpisala s Europskom unijom kao pridružena zemlja. I zbog toga je srbijanski avioprijevoznik limitiran.

'Air Serbia može letjeti između Zagreba i Beograda, a ne može prodavati karte recimo od Zagreba do Dohe ili Moskve ili Bruxsellesa preko Beograda. I tu je Agencija za civilno zrakoplovstvo uočila određene anomalije. Avioprijevoznik koji nije član EU zapravo krši petu zračnu slobodu na koju oni nemaju pravo', rekao je ministar prometa, Siniša Hajdaš Dončić.

Agencija je Ministarstvu prometa prijavu podnijela još prošle godine. Čelnici komapnije navodno se ne odazivaju na zakazana ročišta. Za Novu TV sve opovrgavaju.

'Ovim putem odlučno negiramo sve iznesene navode u kojima se spominje srbijanska nacionalna avio-kompanija. Air Serbia posluje u skladu sa svim važećim europskim propisima, koji se primjenjuju u području civilnog zrakoplovstva. U prilog ovoj tvrdnji jasno govori i činjenica da je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (CCAA) odobrila Air Serbia da obavlja letove prema i iz Hrvatske po sezonskom redu letenja', stoji u prioćenju aviokompanije.

'Mogu demantirati. Kažem, pravila su jasna i postoje i dokazi. Ali, kažem, netko će o tome presuditi. A o tome ne presuđujem niti ja, niti budući ministar prometa', dodaje Hajdaš Dončić.

Kad su kazne u pitanju, nekoliko je scenarija.

'Može im se zabraniti da lete recimo svaki dan, mogu letjeti svaki drugi ili treći dan. Dakle, kazne su različite, ali kažem ponovno o tome ne odlučuje niti ministar niti Vlada nego odlučuje Povjerenstvo za civilno zrakoplovstvo koje dakle, razmatra žalbe', rekao je ministar Hajdaš Dončić.

U ovom trenutku Air Serbia leti za Zagreb, Split, Dubrovnik i Pulu. Plan o pokretanju linije Beograd - Zadar zasad je na čekanju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene