Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporan kolektivni ugovor

Avberšek Ostojića prozvala jer nije uštedio 800 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog spornog kolektivnog ugovora koji je s dijelom zdravstvenih sindikata tijekom mandata bivše Vlade navodno ispregovaran 'ispod stola', Spomenka Avberšek proziva aktualnog ministra Ostojića.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek poručila je danas kako je nemar ministra zdravlja Rajka Ostojića kriv što još nije pravomoćna presuda protiv bivše Vlade kojom se poništava kolektivni ugovor s tri sindikata u zdravstvu zbog čega će ministarstvo morati izdvojiti 800 milijuna kuna proračunskih sredstava koja, smatra, nisu osigurana.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Ivan Malenica i Marin Piletić Neuspješni drugi krug Sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu, pregovori se nastavljaju. Piletić: "Stavovi danas nisu usuglašeni"

Tadašnja Vlada i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja Hrvatske i Hrvatski liječnički sindikat zaključili su 27. listopada 2011. godine kolektivni ugovor koji osigurava povlastice za 20-ak tisuća od 71 tisuće djelatnika u sustavu zdravstva, rekla je Avberšek na konferenciji za novinare.

>> Ostojić: Zdravstveni sustav bit će informatizacijski povezan do kraja vladina mandata

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske digao je tužbu protiv potpisivanja tog kolektivnog ugovora zato jer se nije poštivao zakon i zato što je, napominje Avberšek, kolektivni ugovor ispregovaran 'ispod stola' s tadašnjim ministrom zdravstva Darkom Milinovićem.

"Kolektivni ugovor je 22. siječnja Općinski sud proglasio ništavnim, ali je Vlada, odnosno resorno ministarstvo koje je zatupao DORH uložilo žalbu, zbog čega je kolektivni ugovor još uvijek na snazi jer nema pravomoćne presude", kazala je.

Stoga je optužila resorno ministarstvo da "nije napravilo ništa da na vrijeme uštedi 800 milijuna kuna proračunskih sredstava, a koja nisu ni osigurana".

"Kada se ministar Ostojić poziva na sindikate pa nam poručuje ako volimo svoju državu, da ćemo joj onda dati i posljednji novčić, moram ga upitati da li je on voli, ako je imao skoro dobiveni spor. Nije DORH kriv koji je zastupao Vladu, već on i nemar cjelokupnog Ministarstva zdravlja", ustvrdila je.

"Pošto je taj kolektivni ugovor legalan, ministar Ostojić poslao je naputak svim ustanovama da se za veljaču isplati plaća po novom kolektivnom ugovoru što iznosi 80 milijuna kuna. Ostojić tvrdi da su sredstva osigurana, a ja tvrdim da nisu", kazala je.

Napomenula je da su se Temeljnim kolektivnim ugovorom odrekli božićnice i regresa, jubilarne nagrade i prijevoza da bi uštedili milijardu kuna. Poručila je da se u sustavu zdravstva treba uvesti red, rad i odgovornost rukovodećih struktura.

"Sjesti za stol hoćemo, ali derati kožu radnika u sustavu zdravstva neće prije nego što se uhvate posla", poručila je Avberšek. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene