Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Austrijsko pravosuđe angažirat će švicarskog stručnjaka za vještačenje Ašnera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijsko pravosuđe zatražit će od jednog švicarskog stručnjaka da procijeni može li Milivoj Ašner (95), koji je optužen za ratni zločin u Drugom svjetskom ratu, biti izručen Hrvatskoj, rekao je glasnogovornik suda za dnevni list Kleine Zietung u petak.

'Kako se Austriju ne bi optuživalo da spletkari, angažirat ćemo uglednog švicarskog stručnjaka da pregleda Ašnera', rekao je Norbert Jenny, glasnogovornik suda u Klagenfurtu.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

Marc Graf, direktor pravosudnog odjela Sveučilišne psihijatrijske klinike u Baselu i član švicarskog povjerenstva za procjenu opasnosti kriminalaca, bit će angažiran sljedećeg tjedna, najavio je Jenny.

Centar Simon Wiesenthal u Beču optužio je potkraj lipnja Austriju da 'štiti Milivoja Ašnera' i zatražio vještačenje međunarodnih stručnjaka nakon četiri austrijska vještačenja kojima je utvrđeno da zbog demencije nije sposoban za ispitivanje i sudjelovanje u sudskom postupku.

Ašner živi u Klagenfurtu, a u vrijeme nogometnoga europskoga prvenstva u Austriji fotografirao ga je britanski tabloid Sun i dao je nekoliko intervjua.

Ašner, koji je četvrti na popisu desetorice najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca, optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tijekom Drugog svjetskog rata dok je bio šef policije u Požegi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene