Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Smrtna opasnost za Korušku i Štajersku'

Austrijska oporba traži zatvaranje nuklearke Krško

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik austrijske oporbene Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache zatražio je nakon automatskog zaustavljanja nuklearke Krško zatvaranje nuklearke, te ulaganje veta na ulazak Hrvatske u Europsku uniju ukoliko bi Hrvatska ustrajala na održavanju rada nuklearke.

Strache tvrdi kako Krško predstavlja 'stalnu prijetnju' za Austriju. Budući nuklearka, kako tvrdi, leži na trusnom području njezina uporaba je 'krajnje neodgovorna'.  On smatra da bi današnje automatsko zaustavljanje nuklearke Krško trebalo pretvoriti u 'trajno isključivanje'.

Strache bi vezao pristup Hrvatske u EU sa sudbinom nuklearke Krško.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Slika nije dostupna 'Nuklearka se već nalazi u EU' Swoboda protiv veta Hrvatskoj zbog nuklearke

>> Obustavljen rad NE Krško: Proglašen nenormalni događaj

Strache je rekao kako bi austrijska vlada 'bila obvezna najaviti veto na ulazak Hrvatske u EU' ukoliko bi Hrvatska, koja ima polovicu udjela u nuklearki, i dalje ustrajala na održavanju njezina rada.

Hrvatska ne razmišlja o povlačenju iz nuklearke Krško, priopćilo je hrvatsko ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva na upit austrijske novinske agencije APA.

Ministarstvo je reklo kako je nuklearka Krško 'sigurna centrala' koja je prigodom ulaska Slovenije u EU prošla sve testove te kako utoliko 'iznenađuje da je u Austriji započeta kampanja protiv Krškog'.

'Krško predstavlja smrtnu opasnost za Korušku i Štajersku'

Iz nuklearke Krško je priopćeno kako je došlo do automatske zaustave nuklearke zbog iznenadnog isključenja 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu te da pritom nije bilo utjecaja na okoliš.

Glasnogovornik austrijskih Zelenih Werner Kogler je istaknuo rizik koji predstavlja nuklearka Krško te zatražio da austrijska vlada intervenira kod slovenske vlade, a predsjednik kluba zastupnika BZOe-a (Savez za austrijsku budućnost) Josef Buchner i čelnik štajerskog BZOe-a Gerald Grosz su ustvrdili kako Krško predstavlja 'smrtnu opasnost posebice za Korušku i Štajersku' te zatražili njegovo isključenje.

Osim savezne oporbe parlament austrijske pokrajine Koruške nedavno je zatražio zatvaranje hrvatsko-slovenske nuklearne elektrane u Krškom, te da austrijska savezna vlada u slučaju hrvatskog opiranja tome zahtjevu uloži veto na pristup Hrvatske Europskoj uniji. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene