Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje svim vozačima

Austrija uvela nove oštre kazne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače koji putuju kroz Austriju kako su od 1. siječnja na snazi oštre kazne za nepoštivanje obveznih hitnih koridora odnosno propisanih načina sklanjanja prilikom zastoja prometa.

Obavezni hitni koridor koji vozači moraju formirati i ostaviti slobodnim jest za prolazak austrijske policije, vatrogasaca, ambulantnih vozila, cestara te službe pomoći na cesti. Pomoću koridora navedena vozila do mjesta nesreće dolaze četiri minute brže nego korištenjem postojećih prolaza za hitne slučajeve (tzv. zaustavne trake) ili da se probijaju kroz gužvu. Tako je šansa za preživljavanje žrtava povećana za čak 40 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Ilustracija MOŽE GA I PRODATI Vozite u Austriji? Uvedena je nova mjera, pripazite da vam policija ne bi oduzela automobil

Kazna za ometanje ili ilegalna vožnja hitnim koridorom u Austriji iznosi 2 1280 eura, a uvođenjem obaveznih hitnih koridora Austrija se priklonila načelu koje je na snazi u Njemačkoj, Češkoj, Švicarskoj i Sloveniji.

Više informacija o ovoj novosti dostupno je na na web-stranicama: www.rettungsgasse.com. HAK navodi  da se obveza odnosi na vozače osobnih vozila, motocikala, mopeda, teretnih vozila, autobusa i kočija, koji su u Austriji od 1. siječnja 2012. dužni kreirati preventivni hitni koridor za prolazak navedenih vozila u situacijama kad prometovanje na cesti stane odnosno kad prestane kretanje vozila.

Navodi se kako su svi sudionici prometa na autocestama i cestama s dvije ili više traka u istom smjeru, koji voze lijevom trakom, obavezni pomaknuti svoja vozila krajnje lijevo. Oni koji voze desno, dužni su pomaknuti se desno, koliko je to moguće. Da bi se pomaknuli udesno, vozači smiju ući na zaustavnu traku.

U HAK podsjećaju vozače kako je u Hrvatskoj na snazi sličan propis, po Zakonu o sigurnosti na cestama, koji precizira način propuštanja vozila s pravom prednosti prolaska. kazna za nepoštivanje ove odredbe iznosi 500 kuna. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene