Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepotpuna dokumentacija

Austrija treba dopuniti dokumentaciju oko Zagorca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši general Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zbog krađe dragulja iz sefa Ministarstva obrane, danas je trebao biti ispitan na zagrebačkom Županijskom sudu u vezi afere Hypo, no istražni sudac je zaključio da austrijski istražitelji koji su zatražili razgovor putem međunarodne pravne pomoći nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju.

Iako je zbog najavljenog ispitivanja doveden iz Remetinca, gdje izdržava sedmogodišnju kaznu, Zagorec nije odgovarao na pitanja istražnog suda Ratka Šćekića koji je od austrijskih tužitelja zatražio da zahtjev za ispitivanje dupune potrebnom dokumentaciju. Po riječima glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića iz austrijskog zahtjeva nije jasno traže li da se Zagorca ispita kao svjedoka ili osumnjičenika. Sudac Šćekić je zbog toga uvažio zahtjev Zagorčeve obrane da se ispitivanje odgodi.

Zagorčevo ispitivanje zatražili su tužitelji iz austrijskog Klagenfurta zbog sumnje da je bio upleten u, šporer više nezakonitosti u vezi Hypo banke, čije je loše poslovanje dovelo do prisilne nacionalizacije krajem 2009. godine. Prema pisanju medija Zagorec je dio novca izvučenog iz Hrvatske spremao na tajne račune u Austriji i koristio ga kao polog za dobivanje milijuna eura kredita. Ukupna svota za koju se zadužio navodno je veća od 250 milijuna eura.

Zagorec je odlukom Županijskog suda, koju je kasnije potvrdio i Vrhovni sud, osuđen na sedam godina zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima. Uz zatvorsku kaznu osuđen i na oduzimanje imovine u vrijednosti 39,4 milijuna kuna. Nakon pravomoćne presude u 'slučaju dragulji' nekada najodlikovanijem hrvatskom generalu koji je ostao bez čina i odličja, sudi se i zbog nezakonite obnove vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari Snažan potres koji je pogodio Austriju osjetio se i u Hrvatskoj Usred noći Potres pogodio Austriju, osjetio se i u Hrvatskoj: "Podrhtavanje me probudilo. Nismo znali što se događa"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene