Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brza ratifikacija

Austrija potpisala hrvatski pristupni ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski predsjednik Heinz Fischer potpisao je u ponedjeljak u Beču Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, u nazočnosti hrvatskog šefa države Ive Josipovića koji je tom prigodom zahvalio na brzoj ratifikaciji koja je, kako je rekao, "znak da je Hrvatska dobrodošla u Europu".

"Učinili ste mi veliku čast pozvavši me na čin potpisivanja. Hvala vam na tome i hvala vam što ste mi pružili mogućnost da raspravimo i neka druga važna pitanja", rekao je Josipović na konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora s Fischerom, te nakon svečanosti potpisivanja dokumenta potvrde ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u.

"Danas je za Hrvatsku važan dan. Brza ratifikacija je i poruka da je Hrvatska dobrodošla u Europu. Poruka s naše strane je da će Hrvatska ne samo nastojati profitirati od članstva već će dati Europskoj uniji jednu novu kvalitetu", rekao je Josipović.

Fischer je kazao da je prigodom posjeta Hrvatskoj u veljači obećao predsjedniku Josipoviću potruditi se da se u Austriji pristupni ugovor ratificira i potpiše prije ljeta, izrazivši zadovoljstvo da se to i dogodilo.

Donji i gornji dom austrijskog parlamenta ratificirali su hrvatski pristupni ugovor prošloga tjedna a Fischerovim potpisivanjem ratifikacijski proces u Austriji je završio. Austrija je jedanaesta zemlja EU-a koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor.

Pročitajte i ovo Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima Slika nije dostupna Predsjednik Fischer u posjeti Austrija za što bržu ratifikaciju hrvatskog ugovora

>> Austrija za što bržu ratifikaciju hrvatskog ugovora

Fischer je naglasio da će Hrvatska kao nova članica EU-a od 1. srpnja 2013. biti stabilizacijski čimbenik na Balkanu, te će naći zemlje unutar EU-a koje imaju iste ciljeve i želje, poput Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Češke, te s njima surađivati na velikom broju zajedničkih tema.

"Iako Austrija i Hrvatska nemaju zajedničku fizičku granicu mi se osjećamo kao susjedi što je rezultat dugogodišnjih stoljetnih povijesnih veza Hrvatske i Austrije, pomoći koju je Austrija pružala Hrvatskoj od samog nastanka naše države, te rezultat ozbiljne suradnje na mnogim područjima", naglasio je predsjednik Josipović.

Njegov posjet Beču bio je prigoda, kako su kazala oba predsjednika, da se razgovara i o drugim pitanjima, a prije svih to je pitanje gospodarske suradnje.

"“Stoga sam pozvao na radni ručak ministra gospodarstva (Reinholda Mitterlehnera) kako bismo razgovarali o tome kako zajedničkim snagama ukloniti prepreke poput onih birokratskih", rekao je Fischer.

"Očekujem da su primjedbe koje ću čuti u pogledu austrijskih investicija i međusobne gospodarske suradnje upravo one o kojima u Hrvatskoj govorimo gotovo svakodnevno. Mi smo svjesni problema i radimo na tome da se oni uklone", rekao je Josipović, dodajući da su ključni problemi za svakoga tko želi ulagati u Hrvatsku "administrativne barijere, dugostrajnost postupaka i pravna nesigurnost".

Svi s pravom očekuju da će se to promijeniti, naglasio je. Mi moramo potaknuti "promjenu mentaliteta, općeg pristupa, debirokratizaciju postupaka te dobru klimu za investicije kako bi se gospodarska suradnja podigla na višu razinu", kazao je.

Na pitanje austrijske novinarke hoće li se dogoditi da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u EU, Josipović je kazao da Slovenija to ne čini niti je činila ranije, naglasivši prijateljske odnose dviju zemalja.

Naveo je da postoji otvoreno pitanje Ljubljanske banke, koje je "načelno riješeno" ali dogovoreni mehanizam rješavanja ne funkcionira što nije krivnja ni Hrvatske ni Slovenije, izrazivši optimizam da će se to pitanje riješiti.

Na kraju svečanosti glazbena skupina gradišćanskih Hrvata odsvirala je i otpjevala, na poziv predsjednika Fischera, nekoliko tradicionalnih hrvatskih pjesama. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene