Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici o otvaranju arhiva

Beljak: "Arhiva nema, spaljeni su! Ovo je bacanje prašine u oči"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je na današnjoj sjednici usvojio Mostov prijedlog izmjena Zakona o arhivima i arhivskoj građi, koje predviđaju otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije do 22. prosinca 1990., a koje su u prošli petak dobile načelnu podršku svih saborskih klubova zastupnika.

Sabor je izmjene poslao u drugo čitanje, a iz Mosta poručuju kako im je namjera da se konačan prijedlog donese prije lokalnih izbora, koji će se održati 21. svibnja.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk Kritike i pohvale Bauk nakon izjave europske tužiteljice Kovesi: "Premijera nakon europske šamarčine očekuje šamarčina hrvatskih građana" Slika nije dostupna Bauk o otvaranju arhiva: "Tome se može protiviti jedino 80.000 HDZ-ovaca. Božo, izdrži"

HDZ-ovac Branko Bačić očekuje da Sabor donese cjeloviti zakon o arhivskoj građi na tragu onoga prijedloga zakona kojeg priprema Vlada.

„Za dva tjedna će u javnu raspravu biti upućen nacrt prijedlog zakona. To je tema koja je nadpolitička. Postignut je konsenzus svih stranaka da arhive treba učiniti dostupnima, pogotovo one koji se odnose na one bivše saveza komunista Hrvatske, a na koje diskrecijsko pravo ima glavni tajnik SDP-a. U nekoliko navrata kad su traženi podaci, tajnik nije dao suglasnost da se dostupnim učine određeni dosjei“, kazao je Bačić i napomenuo kako planiraju uvažiti sve one primjedbe koje govore da bi ovakav prijedlog zakona mogao biti protuustavan.

"Žrtva ne smije ponovno postati žrtva"

Istaknuo je kako se prilikom otvaranja državnih arhiva ne smije se dozvoliti da žrtva još jednom postane žrtva.

„Osobni podaci osobe koja je bila tretirana od strane represivnog aparata, a nemaju veze sa samim režimom, ne bi trebali ponovno biti objavljivani. HDZ nema nikakvih problema s otvaranjem državnih arhiva i da budu omogućeni na uvid svim zainteresiranima, ali treba čuvati dignitet žrtava. Očekujemo da će se kolege iz Mosta dogovoriti s Vladom. Ako će inzistirati da ide ovakav prijedlog, ali pritom uvaže one osnovne postavke koje je vlada iznijela, mi ćemo takav zakon prihvatiti“, zaključio je Bačić.

Beljak: "Mazanje očiju i predizborni trik"

HSS-ovac Krešimir Beljak smatra da je inicijativa za otvaranje arhiva „Mostovo bacanje prašine u oči biračima i predizborni trik“

„Ništa se neće postići. Nama je jasno što se događalo krajem 80-ih. Arhivi koje bi neki htjeli su već odavno spaljeni i uništeni i nikada se neće doznati ono loše što se događalo u bivšoj državi. Arhiva sigurno nema. Većina članova saveza komunista je prešla u HDZ. I danas ih imate koliko hoćete. Rijetke su političke stranke koje nemaju veze s bivšim sustavom. Mi nemamo. Vrana vrani oči sigurno neće iskopati. Ovdje je samo riječ o mazanju očiju i dizanju tenzija pred izbore“, kazao je Beljak.

Sladoljev: "Želimo češki model"

Mostov Marko Sladoljev istaknuo je kako je Most komunicirao da želi istinu i češki model otvaranja arhiva prema kojem bi se otvorilo sve.

„Uvažit ćemo sve primjedbe, ali idemo sa zakonom koji smatramo da je liberalan. Uvažit ćemo preporuke Vlade koje su sklonije njemačkom modelu. Mi idemo sa zakonom koji će otvoriti arhive u pravom smislu riječi. I HDZ i SDP vuku stigmu tih arhiva. Ovaj zakon će skinuti stigmu s tih stranaka. Nama je interes istina. Ovo nije svjetonazorsko, već ljudsko i humano pitanje“, kazao je Sladoljev.

Bauk: "Sad počinje utrka s vremenom"

SDP-ovac Arsen Bauk na pitanje tko će pisati prijedlog zakona odgovara:

„Po onome što pišu mediji, zakon će u ime Most pisati Zlatko Hasanbegović, a tko će ga zbilja pisati – to ne znam. Sada je počela utrka s vremenom Mosta i Ministarstva kulture, odnosno utrka bivšeg ministra kulture i sadašnje ministrice“ rekao je Bauk i dodao da se njihove primjedbe odnose na otkrivanje identiteta žrtava.

Osvrnuo se i na tvrdnje HDZ-ov Branka Bačića da bi arhivi mogli već sada biti dostupni, ali ovise o milosti glavnog tajnika SDP-a.

Neka gospodin Bačić pošalje zahtjev za dosje svoga kuma Šeksa, pa će vidjeti hoće li ga dobiti ili neće“, poručio je Bauk.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene